- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nekoliko evropskih zemalja počelo da blokira sajt RIA Novosti

© Sputnik / StringerZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Mobilni operateri u nizu zemalja Evropske unije počeli su da blokiraju sajt RIA Novosti i nekoliko drugih, potvrdili su za Sputnjik vodeći nemački operateri.
Odluka o zabrani emitovanja u EU ruskih medija stupila je na snagu 24. juna. Među zabranjenim medijima su RIA Novosti, „Izvestija“ i „Rosijska gazeta“, kao i portal „Glas Evrope“.
„Ono je na snazi u svim državama-članicama kao nacionalni zakon bez potrebe da ga usvajaju vlade. Juče, 25. juna, ispunili smo odgovarajući zahtev. Od tada blokiramo domene voiceofeurope.com, ria.ru, iz.ru i rg.ru“, saopštili su za Sputnjik u pres-službi najvećeg evropskog operatera „Telekom“, čije se sedište nalazi u bivšoj nemačkoj prestonici Bonu.
Sličan odgovor dobijen je i od operatera „O2“, dok još jedna velika kompanija za mobilne komunikacije, „Vodafon“ u Nemačkoj, nije direktno odgovorila na pitanje o blokadi i savetovala je da se kontaktira Evropska komisija.
Dopisnici Sputnjika uverili su se da je instrukcije u vezi sa sajtom RIA Novosti ispunila većina operatera „Telekoma“ u Austriji i Nemačkoj koji koriste mrežu, kao i nemački „O2“, koji ima svoju mrežu. U Mađarskoj i Češkoj pristup sajtu blokirale su lokalne podružnice „Telekoma“: „Mađar Telekom“ i češki „T-mobile“, dok je sajt još uvek dostupan preko češkog „O2“ i „Vodafona“. U Švajcarskoj, Francuskoj, Grčkoj i Holandiji od 26. juna ove mere nisu sprovedene, dok je u Belgiji, Poljskoj i Španiji sajt nedostupan već nekoliko godina, a u Slovačkoj se sajt ria.ru otvara samo preko telefonskih operatera.
Rusija je ranije, kao odgovor na rešenje Saveta EU da zabrani ruske medije, ograničila pristup 81 mediju iz Evropske unije sa svoje teritorije.
Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. Evropski parlament je u novembru 2016. usvojio rezoluciju u kojoj se navodi potreba za suprotstavljanjem ruskim medijima, pri čemu su u dokumentu Sputnjik i RT navedeni kao glavne pretnje. Jedan broj zapadnih političara, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i predsednika Francuske, optužio je Sputnjik i RT za mešanje u izbore u SAD i Francuskoj, ali nisu pružili nikakve dokaze. Ruski zvaničnici su takve izjave nazvali neosnovanim.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala