- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici napravili lice robota od žive ljudske kože /video/

© Foto : Snimak sa ekrana/ Jutjub/ Nju SajentistNaučnici napravili lice robota od žive ljudske kože
Naučnici napravili lice robota od žive ljudske kože - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Ljudska koža za robote mogla bi da unese revoluciju u robotiku i kozmetičku industriju, smatraju naučnici. Novi razvoj uključuje živo tkivo, mešavinu ćelija ljudske kože uzgajanih na bazi kolagena, postavljenih na 3D štampanu smolu.
Ova inovativna koža sadrži strukture slične ligamentima koji se nalaze kod ljudi i životinja, pružajući snagu i fleksibilnost. Stvorene perforacijom baze robota od smole, ove strukture omogućavaju da se sitne šupljine u obliku slova V popune živim tkivom, držeći kožu robota na mestu.
Naučnici su zatim tu kožu postavili na nasmejano robotsko lice široko nekoliko centimetara, koje je kontrolisano pomoću šipki pričvršćenih za bazu. Drugi eksperiment je uključivao 3D model u obliku ljudske glave slične veličine, iako je ostao nepokretan. Istraživanje u vezi sa ovim dostignućem objavljeno je u časopisu Cell Reports.

Prednosti i mane

Kako razvoj tehnologije veštačke inteligencije i drugi napredak proširuju uloge koje se zahtevaju od robota, funkcije koje su potrebne za kožu robota takođe počinju da se menjaju, kaže Mičio Kavai sa Univerziteta Harvard. On sugeriše da bi koža slična ljudskoj mogla poboljšati sposobnost robota da komuniciraju sa ljudima.
Postoje značajne implikacije i za kozmetičku industriju. Naučnici su proveli mesec dana nasmejavajući lice malog robota, uspešno replicirajući formiranje bora.
„Sposobnost stvaranja bora na laboratorijskom uzorku veličine dlana može se istovremeno koristiti za testiranje nove kozmetike i proizvoda za negu kože koji maju za cilj da spreče, odlože ili ublaže nastanak bora“, objašnjava Kavai.
Uprkos ovom napretku, Kavai priznaje ograničenja inovativne robotske kože, prenosi Nju Sajentist.
Nedostatak senzornih funkcija i nedostatak krvnih sudova za snabdevanje hranljivim materijama i vlagom znači da ne može dugo da preživi izložen vazduhu, kaže on. Rešavanje ovih problema, dodaje na kraju, podrazumeva integraciju neuronskih mehanizama i perfuzionih kanala u tkivo kože.
A to je već novo istraživanje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala