Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti nije spreman za razgovor sa Beogradom, a kad će biti - ne zna se

© Tanjug / AP/Virginia MayoNova runda dijaloga o KiM
Nova runda dijaloga o KiM - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Prištini odgovara da dijalog ne mrda sa mrtve tačke, jer bi u suprotnom morala da spusti loptu na severu Kosova i da ispuni određene obaveze, kao što su novi izbori u sve četiri srpske opštine. Time bi izgubila sever i osujetila sopstvene planove da ispuni započeto, a to je da slomi i rastera srpsku zajednicu pre svega na severu Kosova.
Ovo je mišljenje političkog komentatora i profesora na Univerzitetu u Prištini Luke Jovanovića povodom odbijanja predsednika vlade privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija da se sretne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru planiranog trilateralnog sastanka u Briselu.

Kurti nije spreman

Sastanak je zahtevala Evropska unija kao posrednik u dijalogu a juče je dobila potvrdu da će se Kurti i Vučić sresti. Međutim, iako je Kurti boravio u Briselu, on je u poslednjem momentu preko posrednika EU poručio Vučiću da "nije spreman na susret sa njim“.
Jovanović kaže da je ovako nešto bilo i za očekivati jer Kurti nema nameru da vodi dijalog oko bilo čega.
„Epilog je očekivan jer Kurti ne želi da pregovara niti da se dogovara već samo želi da dobije priznanje od Srbije. Njega ne zanima da se stanje na severu Kosova i Metohije stabilizuje, niti da formira ZSO. Tako da se nije desilo ništa novo,“ konstatuje Jovanović.
On dodaje da su iz Prištine stigle zanimljive poruke upućene upravo Kurtiju i to navodno od opozicije, a ticale su se toga da ne treba da ide na razgovor sa Vučićem i da treba da traži samo bezuslovno priznanje od Srbije, što bi moglo da mu bude alibi i razlog zašto je odbio susret sa srpskim predsednikom.

Odgovara mu situacija

„Ovo jeste samo po sebi malo čudno, jer se opozicija ne slaže baš sa Kurtijevom politikom u svemu kad je dijalog u pitanju… Inače, sama Priština je u startu sabotirala bilo kakav dogovor, ili razgovor, kako to već i radi već duže od deceniju neprihvatanjem da ispuni svoje obaveze niti da povuče potrebne poteze da se obustavi teror nad Srbima na severu KiM. Naprotiv, Prištini odgovara da stanje ostane kakvo jeste jer želi da do kraja razbije jezgro srpske zajednice na KiM. Istovremeno, Kurti je svestan da zbog svog ponašanja neće snositi nikakve posledice od tzv. međunarodne zajednice jer igra igru koja upravo i njoj odgovara,“ ocenjuje Jovanović.
Naravno, kaže naš sagovornik, Kurtiju ne pada na pamet da se dijalog razvije niti da dođe do nekog dogovora, naročito jer samo stanje na severu Kosova i Metohije njemu odgovara a to je proterivanje srpske zajednice i njeno slamanje .

Za njega nema packi

„Ukoliko bi pak došlo do određenih dogovora oni bi se prvo ticali povratka stanja od ranije na severu Kosova, o čemu Kurti i ne razmišlja jer bi na taj način izgubio sve institucionalne privilegije koje je dobio. Ovako, on smatra da nema nikakvu obavezu jer se ništa nije dogovorio ni sa kim, što mu po njegovoj logici daje odrešene ruke da se ponaša kako on misli da treba da se ponaša. Kurti zato ima nameru da što je moguće duže prolongira neki ozbiljniji sastanak na višem nivou, jer mu dešavanja u EU i Americi idu na ruku s obzirom da EU čeka konstituisanje nove administracije, a Ameriku izbori."
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao da je imao korektan sastanak sa odlazećim visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i posrednikom Miroslavom Lajčakom.
On je novinarima preneo da se tri puta vraćao na sastanak sa posrednicima, koji su mu prenosili Kurtijeve poruke, da bi na kraju bio obavešten da Kurti „nije spreman za sastanak sa njim“. Vučić je izjavio i da će dijalog glavnih pregovarača biti nastavljen u utorak ili sredu naredne sedmice.

Šta je Kurti tražio

Žozep Borelj je, obraćajući se novinarima posle današnjih sastanaka, rekao da nije bilo tripartitnog sastanka jer Priština nije spremna i nije htela da ga održi.
On je naveo i da je Kurti izneo tri uslova da se uključi u proces normalizacije odnosa a to su: da formalizaciju osnovnih sporazuma moraju da potpišu odgovarajući šefovi vlada; povlačenje pisma rezerve, koje je 13. decembra 2023. godine bivša srpska premijerka Ana Brnabić dostavila Evropskoj uniji, a u kome potvrđuje crvene linije o primeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, a koje su prvi put predstavljene od strane Srbija i pismeno izražava rešenost da ne želi da se primene svi članove dogovora iz Ohrida.
I treći Kurtijev uslov je, prema rečima Borelja, bio da se Milan Radojičić i njegova grupa izruči kosovskim pravosudnim organima. Visoki predstavnik je dodao da Srbija nije bila spremna da ispuni uslove Kosova.
Aleksandar Vučić i Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
SRBIJA
Vučić u Briselu: Kurti nije hteo ili smeo da se sastane sa mnom, nastavak dijaloga u utorak, sredu
Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
SRBIJA
Borelj: Danas o narednim koracima, dogovoreno mora da se sprovede
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala