- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kenijski predsednik povukao nacrt budžeta koji je izazvao proteste

© Tanjug / Urs Flueeler/Keystone via APPredsednik Kenije Vilijam Ruto
Predsednik Kenije Vilijam Ruto - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Kenijski predsednik Vilijam Ruto potvrdio je da neće potpisati nacrt budžeta koji je izazvao velike proteste u zemlji.
On je istakao da je ovu odluku doneo pod pritiskom kenijske javnosti.
„Neću potpisati nacrt budžeta. Povukao sam nacrt, jer Kenijci nisu njime bili zadovoljni“, rekao je Ruto na konferenciji za medije.
Istovremeno je naglasio da bi sredstva koja je trebalo da budu prikupljena od poreza išla u budžetske programe za razvoj zdravstva, obrazovanja, kao i ulaganja u poljoprivredu i nabavku đubriva.
On je dodao i da je 214 ljudi učestvovalo u sukobima sa policijom, od kojih su mnogi hospitalizovani. Ruto je potvrdio da je tokom protesta poginulo šest osoba.
Ranije je objavljeno da je broj poginulih u utorak tokom protesta protiv povećanja poreza u Keniji porastao na 23, dok je 30 osoba hospitalizovano.
Novi talas protesta u Keniji zbog vladinog plana da poveća poreze na niz dobara i usluga počeo je sredinom juna. Kasnije je agencija Frans pres javila da su u nacrt budžeta uneti amandmani prema kojima se uvodi porez na dodatu vrednost od 16 odsto na kupovinu hleba, prevoz šećera, korišćenje mobilnih i finansijskih usluga, transakcije sa stranom valutom, kao i uvođenje poreza od 2,5 odsto na motorna vozila i akcize na biljno ulje. Kenijski predsednik Vilijam Ruto najavio je spremnost vlade da započne dijalog sa demonstrantima. Policija je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera demonstrante.
Demonstranti provalili u parlament i zapalili kancelariju guvernera Najrobija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
MULTIMEDIJA
Demonstranti provalili u parlament i zapalili kancelariju guvernera Najrobija /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala