- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Džulijan Asanž izašao iz američkog suda kao slobodan čovek /video/

© AFP 2023 / YUICHI YAMAZAKIDžulijan Asanž
Džulijan Asanž  - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž priznao je krivicu po jednoj tački optužbe pred američkim sudom u Sajpanu u zamenu za ukidanje svih drugih optužbi i slobodu, a po izlasku iz suda otišao je na aerodrom odakle je odleteo za Australiju.
Asanž se izjasnio krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu.
Pojavio se pred federalnom sudu u Sajpanu, glavnom gradu Severnih Marijanskih ostrva, američkog komonvelta u Pacifiku, čime je uvažena njegova želja da izbegne ulazak u kontinentalni deo Sjedinjenih Država.
U obraćanju sudu, Asanž je rekao da veruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen u suprotnosti sa pravima iz Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju poverljive informacije za objavljivanje može biti nezakonito.
U sudnici je odgovarao na osnovna pitanja američke okružne sudije Ramone Manglone i blago se osmehnuo kada ga je proglasila slobodnim čovekom, prenosi AP.
Kako se navodi, kao uslov za izjašnjavanje o krivici, od njega će se tražiti da uništi informacije koje su dostavljene Vikiliksu.
Dogovor sa tužiocima da prizna krivicu za jedno krivično delo mu takođe omogućava da se vrati u rodnu Australiju bez odlaska u američki zatvor. Bio je u zatvoru u Velikoj Britaniji poslednjih pet godina, boreći se protiv izručenja Americi na osnovu optužnice prema Zakonu o špijunaži koja je mogla da nosi dugotrajnu zatvorsku kaznu u slučaju osude.
Neočekivani dogovor omogućava obema stranama da ostvare određeni stepen pobede, pri čemu je američki Sekretarijat za pravosuđe u stanju da reši bez suđenja slučaj koji je pokrenuo teška pravna pitanja i koji možda nikada ne bi stigao do porote s obzirom na dugotrajan tempo procesa ekstradicije.
Vikiliks, sajt za otkrivanje tajni koju je Asanž osnovao 2006. godine, pozdravio je najavu dogovora, uz reči zahvalnosti svima koji su stali i borili se za njih i ostali posvećeni borbi za njegovu slobodu.
Odmah nakon presude, sajt je objavio da Asanž ide u Australiju.
Američki Sekretarijat za pravosuđe pristao je da se saslušanje održi na udaljenom ostrvu jer se Asanž protivio dolasku na kontinentalni deo SAD i zato što se nalazi blizu Australije, gde se vraća nakon što se izjasnio o krivici.
Poruka na majici Emira Kusturice Sloboda za Džulijana Asanža - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
SVET
Cena novinarske slobode, uništeno i zdravlje i život
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala