- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Autogrami hrabrosti“: Izložba u Ruskom domu povodom godišnjice oslobođenja Belorusije /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićOperacija Bagration
Operacija Bagration - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2024
Pratite nas
Povodom 80. godišnjice oslobođenja Belorusije od nacističkih osvajača u Drugom svetskom ratu, i Dana nezavisnosti 3. jula, u Galeriji Ruskog doma u Beogradu otvorena je izložba „Autogrami hrabrosti“ posvećena herojskoj borbi za oslobođenje u Velikom otadžbinskom ratu.
Izložbu je u utorak uveče otvorio ambasador Belorusije u Srbiji Sergej Malinovski koji je podsetio na stradanje beloruskog naroda tokom mnogobrojnih kaznenih ekspedicija koje su nacisti sprovodili nad civilnim stanovništvom.
Tokom trogodišnje okupacije, u više od 140 kaznenih operacija, nacisti su razorili i opljačkali 209 od 270 gradova i regionalnih centara i oko 9,2 hiljade sela.
„Prema zvaničnoj statistici, ako je pre Velikog otadžbinskog rata u Republici Belorusiji živelo 9,2 miliona ljudi, a nakon oslobođenja, krajem 1944. godine, u njoj živelo 6,3 miliona ljudi, stradao je praktično svaki treći stanovnik“, rekao je ambasador Malinovski.
Koliko je bio strahovit teror koji su nacisti sprovodili nad civilnim stanovništvom govori stradanje sela Hatinj u Minskoj oblasti. Iz osvete zbog pogibije nekoliko nemačkih vojnika, nacisti su opkolili selo, stanovnike zatvorili u jednu štalu, koju su potom polili benzinom i zapali. U plamenoj buktinji izgorelo je 149 meštana sela, uključujući 75. dece mlađe od 16 godina.
Postavka izložbe, koju je priredila Nacionalna biblioteka Belorusije obuhvata pesme beloruskih pesnika, neposrednih učesnika rata, fotografije i arhivske podatke o herojskoj odbrani Brestovske tvrđave, partizanskom pokretu i operaciji Bagration-jednoj od najvećih i najznačajnijih vojnih operacija Velikog otadžbinskog rata, koja je rezultirala praktičnim uništenjem nemačke grupe armija Centar i oslobođenjem Belorusije 1944. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala