- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Trijumf naše rediteljke u Engleskoj: Nagrada filmu „Ko će pokucati na vrata mog doma“

© Foto : Sputnjiku ustupila autorkaRediteljka Maja Novaković s priznanjem Grand Jury Award
Rediteljka Maja Novaković s priznanjem Grand Jury Award - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Debitantski film mlade rediteljke Maje Novaković „Ko će pokucati na vrata mog doma“ osvojio je Gran pri žirija Međunarodnog takmičarskog programa Šifild Dok Festa u Engleskoj. Reč je o nagradi koja predstavlja priznanje filmovima koji na najbolji način oslikavaju snažnu umetničku viziju i hrabro pripovedanje.
Trijumf naše rediteljke dodatno potvrđuje podatak da su se u internacionalnoj konkurenciji našla i ostvarenja Tilde Svinton, kao i Oskarom nagrađenog reditelja Kevina Mekdonalda.
Da je reč o izuzetno talentovanoj mladoj dokumetaristkinji pokazao je već kratki film „A sad se spušta veče“, kojim se Maja Novaković upisala na listu međunarodno priznatih autora osvojivši čak 53 festivalska uglavnom međunarodna priznanja.
„Film `Ko će pokucati na moja vrata` govori o otuđenosti i hladnoći, o hladnoži pejzaža i hčladnoći ljudi. Ovo je film o čoveku, gubitku i ljubavi prema bosanskim brdima i konjima. Kao i moj prethodni kratkometražni film „A sad se spušta veče“ i ovaj je smešten u krajolik istočne Bosne. Najsigurnije se osećam kada pričam naizgled male priče iz svoh okruženja, jer razumem i osećam atmosferu, duh ljudi i mesta“, kaže rediteljka.
Film „Ko će pokucati na vrata mog doma“ prati starijeg čoveka koji živi u izolaciji, i koji prepliće slike iz snova sa onima iz svakodnevnog života. Okolne planine, zapaljena peć i životinjski saputnici pružaju utehu i toplinu. Film je ispričan kroz spoj sporih snimaka koji poetski i meditativno slikaju samoću, usamljenost i starenje, ali i razmišljanje o nestalnosti i prolaznosti života. Na kraju, kako se svaki izuzetan detalj ovog sveta polako razvija, film nudi jedinstven portret prirode ljudskog postojanja.
Napomenuvši da je reč o mladoj rediteljki na koju treba obratiti pažnju žiri festivala u Šifildu u obrazloženju ističe njenu kinematografsku izvrsnost u kojoj se „postepeno otkriva priča o usamljenosti i traumi u pejzažima lepote, ali i dugokih istorijskih ožiljaka“.
Za selektore festivala reč je o impresivnom dugometražnom prvencu „koji briše granice između percepcije, pamćenja i mašte, otvarajući put egzistencijalnoj kontemplaciji o otuđenosti i povezanosti sa poetskom grandioznošću“.
Posle Engleske gde je imao premijeru, nagrađeni dokumentarac Maje Novaković nastavlja svoj festivalski život. Projekat ovog filma zvanično je predstavljen na festivalskim segmentima obuke IDFAcademy i Beldocs Pitching Forum gde je osvojio nagrade Al Jazeera Balkans Award i Forgrade Post-production Award.
Ekipu filma, pored rediteljke Novaković, koja je i scenarista, montažer i direktor fotografije čine i koscenarista Džonatan Hurigan, protagonisti Emin Bektić i Andrej Božilović, montažer Nebojša Petrović, kompozitor i dizajner zvuka Luka Barajević. Film je producirala kuća Kinorasad u saradnji sa Seafarer Films.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala