- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Kako ćemo, Dragane?

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaDragan Stojković
Dragan Stojković  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Nema više lako ćemo, nema više priče, fora, fazona, igri reči, neutemeljenog samopouzdanja. Došao je trenutak istine za ovu generaciju fudbalske reprezentacije Srbije i selektora Dragana Stojkovića. Kako će izgledati? I ne moramo da znamo, bitno je da on i njegovi igrači to dobro znaju. Verovatno i najbolje ikada u svojim, uglavnom, sjajnim karijerama.
Postoji, hajde i scenario u kom bi se Srbija mogla provući kroz iglene uši i proći u narednu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu čak i bodom protiv Danske, dali su Italijani, herojski izborenim remijem protiv Hrvatske tu drugu šansu srpskom timu da ne mora po svaku cenu da juri pobedu.
Ima Srbija opciju da bude ziheraška, da čeka remi i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz grupne faze ode u osminu finala.
Za to joj treba da Engleska pobedi Sloveniju sa dva gola razlike, da Turska bude bolja od Čepke, a da Portugalija ne izgubi od Gruzije.
Sve, manje-više, realno, ali je, čini se, došao trenutak kada Srbija mora sama sebi da dokaže da je vredna prolaska dalje i da pobedom nad Danskom konačno skine teret sa leđa tima koji ne zna za trijumf, evo već dva uzastopna velika takmičenja.
Pitanje je – kako doći do toga?
I dalje je selektor izrazito logoreičan na konferencijama za medije, ima elena da objašnjava stvari, više nego kada je naišao na pitanje navijača na koje je odgovorio da „pita igrače jer ne igra on“, zaboravljajući da je on komandant parade, selektor, prva harizmatska ličnost cele ekspedicije, glavnokomandujući i najodgovorniji.
O mnogim stvarima je govorio, ali ne i o idejama za duel sa Danskom. I ne treba, kažu Danci da znaju kako će Srbija igrati, ali da li Srbija zna?
U dosadašnjem toku takmičenja nema pozitivnog odgovora na to pitanje, previše je tu bilo nervoze, panike, nerazumevanja, grešaka, rupa, srećom najmanje u dosad najproblematičnijoj zoni ekipe, u odbrani, gde je selektor uspeo da pronađe rešenje i da zamenom mesta Veljkoviću i Milenkoviću dobije pravi balans i na tome mu treba odati priznanje.
Ali, sve ostalo je više nego problematično i može biti još gore u duelu sa Danskom, ekipom koja ima tendenciju da pritiska poslednju liniju odbrane više nego što je to slučaj sa Englezima ili Slovencima, a to znači i kraće vreme za reakciju defanzivnog trojca koji je u prethodnim duelima proveo sa loptom više nego ostatak ekipe zajedno.
Dakle, rizično bi bilo prepustiti Veljkovića, Milenkovića i Pavlovića na milost i nemilost rivala – a sada je pitanje ko bi tu mogao da pomogne?
Javlja se prvo logično ime, Nemanje Gudelja, jedinog pravog defanzivnog veziste koji se posle lošeg poluvremena protiv Engleske, zaboravljanja Belingema kod jedinog gola na utakmici, nije vraćao u igru jer je za to vreme dobio i žuti karton, kao druga opcija tu je Ivan Ilić, momak koji je često ostavljao samog Andriju Živkovića na desnom boku, a treća je Saša Lukić kome i dalje uloga u timu nije definisana.
Možda je rešenje i Nemanja Maksimović, igrač sa velikim radijusom kretanja koji bi mogao da traži rupe u visokom bloku Danaca i da se ponudi kao rešenje za iznošenje lopte, ali njega na Evropskom prvenstvu dosad nije bilo.
Od te četvorke Stojković će morati da izabere dvojicu centralnih vezista, čini se da na levom boku više nema dilema i da će posle povrede Filipa Kostića i katastrofe Mijata Gaćinovića protiv Slovenije Filip Mladenović ostati na terenu dok bude mogao da hoda, a ideja da na to mesto pošalje ofanzivno krilo Veljka Birmančevića ne bi smela ni da bude na talonu.
Čini se ni da on ode na desni bok kao zamena za Andriju Živkovića jer je kapiten PAOK jedna od najsigurnijih šrafova u timu i verovatno igrač koji je pokazao najviši nivo kreacije, što dovoljno govori o učinku njegovih kolega.
Da li Birmačevića poslati u centralni deo veznog reda da napada dubinu? Da li ponovo ostaviti Dušana Tadića na klupi i probati sa Lazarom Samardžićem koji je protiv Slovenije pokazao dovoljno kuraži? Da li ponovo rizikovati sa voljnim momentom Sergeja Milinković-Savića? Da li pokušati sa dva napadača pa da nema ko da im doturi loptu? Da li gledati kako se Aleksandar Mitrović pati u duelima sa dva štopera? Ili kako nemoćno gleda u Dušana Vlahovića koji širi ruke čim ih prethodno spusti? Da li verovati da će Luka Jović biti Luka Jović kao protiv Slovenije, a ne kao protiv Engleske?
Jedno je sigurno, odbrana Danske je najranjivija, spora je, vremešna i vredi je napasti, ali opet i biti oprezan jer će i naša odbrana biti pod pritiskom. Da li Srbija može da bude aktivna na obe strane terena, a opet kompaktna i da ne ostavlja rupe između linija kako to prečesto ume?
Iz toliko pitanja sa da li vraćamo se na pitanje kako, a odgovor na to može da pruži samo selektor, pravilnim izborom pravilnih načina za korišćenje aduta koje ima, uz maksimalno poštovanje za kvalitete rivala jer Srbija nije favorit odavno, ni protiv koga, iako često umemo da se zanesemo u takvim mislima.
Selektor ne sme i zato od 21.00 svi želimo da vidimo da ume da odgovori na pitanje „kako ćemo, Dragane?“
Danska - Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
EURO 2024
Kraj za Orlove – samo bod protiv Danske!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala