- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Pentagon ubrzanim koracima povećava vojno-biološko prisustvo u Africi

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Pentagon je prinuđen da prebacuje nezavršena istraživanja u druge regione, konkretno u Afriku, nakon što je Rusija uspela da zaustavi sprovođenje američkih vojno-bioloških programa na oslobođenim teritorijama Ukrajine, saopštio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.
„Zbog činjenice da smo uspeli da zaustavimo realizaciju vojno-bioloških programa na oslobođenim teritorijama Ukrajine, Pentagon je prinuđen da prebaci nedovršena istraživanja u okviru ukrajinskih projekata u druge regione. Trenutno se u zoni povećanog interesovanja našla Afrika“, rekao je on.
On je podsetio da su nalogodavci istraživanja u Africi – u Demokratskoj Republici Kongo, Kamerunu, Sijera Leoneu, Ugandi i Južnoj Africi – američka Agencija za smanjenje vojnih pretnji (DITRA) i Stejt department. Istovremeno, da bi prikrio ciljeve istraživanja, Vašington koristi strane izvođače i posredničke organizacije (ukupno više od 20 kompanija), kao i preduzeća takozvane „Big farme“.
Kirilov je skrenuo pažnju na činjenicu da su aktivnosti kompanije „Metabiota“ prekinute u Africi, jer su njene metode rada „počele da pokreću previše pitanja na nivou nacionalnih vlada“. Kao primer naveo je da su 2014. godine predstavnici kompanije ilegalno izvezli uzorke virusa ebole i predali ih Istraživačkom institutu za zarazne bolesti američkih kopnenih snaga.
Kirilov je dodao da su među učesnicima ilegalnih vojno-bioloških aktivnosti bivši vojnici iz SAD i Velike Britanije, zaposleni u afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, predstavnici Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Povećava se američko biološko prisustvo u Africi

Prema rečima Kirilova, dostupni dokumenti potvrđuju da se vojno-biološko prisustvo SAD na afričkom kontinentu povećava brzim tempom.
Tako su u oktobru 2023. godine zaposleni na Institutu za infektivne bolesti američkih kopnenih snaga sproveli opsežno istraživanje o hantavirusima u prirodnim žarištima u Keniji, uzimajući uzorke od slepih miševa. Godinu dana ranije, američki vojni biolozi proučavali su dejstvo lekova protiv malarije na lokalno stanovništvo, podsetio je general.
Kirilov je dodao da su u januaru ove godine američki zvaničnici iz Pentagona, Stejt departmenta i Ministarstva zdravlja održali sastanak sa čelnicima Afričkog centra za kontrolu bolesti, na kojem se razgovaralo o izgledima za razvoj laboratorijskog potencijala u Africi. Osim toga, uz finansijsku podršku DITRA-e, počela je izgradnja laboratorije i centra za obuku u Etiopiji.
Kirilov je upozorio afričke partnere na saradnju sa SAD u vojno-biološkoj sferi.
„Kako pokazuje praksa, takva saradnja rezultira gubitkom nacionalnog suvereniteta u oblasti biološke bezbednosti i pogoršanjem situacije morbiditeta. Primeri su infekcije kao što su žuta groznica, majmunske boginje i groznica doline Rift, čija je epidemija zabeležena u Kairu, gde se nalazila biološka laboratorija američke mornarice“, zaključio je Kirilov.
On je podsetio da se samo 2013. godine, kao posledica izbijanja žute groznice razbolelo 170 hiljada ljudi, od kojih je 60 hiljada umrlo.
Kijev, Ukrajina  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
RUSIJA
Rusija upozorava: Ukrajina postaje deponija za opasan otpad – mogli bi da naprave „prljavu bombu“
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala