- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poverenje se brzo ruši, a teško gradi: Kremlj o inicijativi Pariza za nastavak dijaloga

© Sputnik / Natalia SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Rusija je i dalje spremna na dijalog sa Francuskom, za to nisu potrebni nikakvi uslovi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Međutim, kako je rekao, poverenje se brzo ruši, a teško gradi.
Moskva ne vidi preduslove za normalizaciju dijaloga sa Zapadom, uprkos izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti kontakata sa Rusijom, objasnio je on.
„Osim bojažljivih izjava poput Makronove, ne vidimo nikakve preduslove za normalizaciju dijaloga sa Zapadom. Na našu žalost“, ocenio je Peskov.
Predsednik Vladimir Putin je više puta govorio o spremnosti za pregovore, tim pre za pregovore radi postizanja konkretnog rezultata, odgovorio je Peskov na pitanje novinara o mogućnosti razgovora sa francuskim liderom.
Prema njegovim rečima, Rusija smatra pogrešnom liniju „ukidanja odnosa“ sa Francuskom, koju je pokrenuo Pariz, a ne Moskva.
„Nismo mi bili inicijatori ukidanja dijaloga sa Francuskom, faktički potpunog ukidanja odnosa. U slučaju sa Francuskom to je bio kurs koji je izabrala francuska strana. Takav kurs smatramo neispravnim i kratkovidim“, naglasio je portparol ruskog predsednika.
Na pitanje može li se od francuskog lidera očekivati iskren razgovor u slučaju kontakta, uzimajući u obzir situaciju sa Minskim sporazumima, Peskov je rekao da „sve ima svoje posledice“.
„Situacija poput te sa Minskim sporazumima nas je, naravno, naučila mnogo čemu i u velikoj meri uništila atmosferu poverenja. Atmosfera poverenja se veoma brzo ruši, gotovo istog trena, i veoma dugo gradi, godinama, nekada i decenijama“, zaključio je portparol Kremlja.
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je ranije da je spreman da nastavi dijalog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala