- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nalog za hapšenje Šojgua - marketinški potez

© POOL / Uđi u bazu fotografijaNačelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacija Valerij Gerasimov i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacija Valerij Gerasimov i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Nalozi za hapšenje načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova i sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua dodatni su marketinški potez kako bi se pokazalo da Međunarodni krivični sud radi nepristrasno i kako objektivno sagledava stvari. Uz to, time se želi skrenuti pažnja sa istrage protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
Ovako advokat Branko Pavlović komentariše vest da je Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda (MKS) izdalo nalog za hapšenje šefa generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova i sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua.
Kako je navedeno u saopštenju, nalozi za hapšenje izdati su „u kontekstu situacije u Ukrajini, zbog navodnih međunarodnih zločina, počinjenih, u najmanju ruku, od 10. oktobra 2022. do najmanje 9. maja 2023. godine“.

Nalozi za hapšenje da bi se zabašurili Netanjahuovi zločini

Prema Pavlovićevim rečima, optužnica protiv generala Gerasimova i Šojgua je na tragu optužnice koju je Međunarodni krivični sud u martu podigao protiv Vladimira Putina za nepostojeće zločine. Podsećamo, Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je 17. marta nalog za hapšenje Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove, koje sumnjiči za ratne zločine, među kojima je i nezakonita deportacija dece iz Ukrajine u Rusiju.
„Jako je čudno što imate jednu vrstu međunarodnih organizacija koje u jednom slučaju postupaju kako treba, kao u slučaju Netanjahua, a u drugom postupaju kako ne treba. I onda neko kaže, vama se jedno politički sviđa, a drugo vam se ne sviđa. Ne! U jednom slučaju imaš argumente, u drugom ih nemaš“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je posle teških kompromitacija neke međunarodne organizacije dug put da ona zaista i zaživi.
I inače su sve najveće države sveta prema međunarodnom krivičnom sudu rezervisane i nisu potpisale konvenciju o njegovom osnivanju, a nalozi za hapšenje Gerasimova i Šojgua su još jedna politizacija međunarodnopravnih institucija, napominje Pavlović.

MKS je oruđe u rukama moćnijih igrača sa Zapada

Umesto da privlači sve veći broj država, da pokaže objektivnost, Međunarodni krivični sud će podeliti sudbinu NATO pakta, smatra Pavlović – jednom kada iza ovog suda ne budu stajale države kolektivnog Zapada, on će prestati da postoji.
Prema Pavlovićevom mišljenju, ideja da se osnuje međunarodni sud za najteža krivična dela i kršenja međunarodnog prava, nije loša. Međutim, sadašnji Međunarodni krivični sud služio se fabrikovanim podacima koji su dolazili iz britanskih i američkih obaveštajnih struktura, čime je njegov rad u potpunosti kompromitovan.

„Podsetiću vas samo na masovno trovanje sarinom u Siriji, gde je drugi čovek Svetske zdravstvene organizacije rekao da je prema njegovim informacijama pet stotina dece ubijeno. Posle se ispostavilo da ne da nije pet stotina dece, nego nije niko stradao“, kaže Pavlović.

Iako je sirijska vlada sve svoje zalihe hemijskog oružja stavila pod međunarodnu kontrolu prema sporazumu iz 2013, tokom građanskog rata u toj zemlji je optuživana nekoliko puta za upotrebu ovog oružja – svaki put se ispostavilo da su optužbe lažne, zapravo da su hemijsko oružje koristili islamski ekstremisti koji su se borili protiv legitimne vlade. Međutim, zahvaljujući izveštajima koji su puštani u etar, odgovornost za napade hemijskim oružjem ostala je na zvaničnom Damasku.
„I onda na tim navodnim podacima neki međunarodni pravosudni organi povlače poteze dokazujući svoju nezavisnost, odnosno samostalnost u radu, ne shvatajući da su samo igračke u rukama mnogo većih sistema“, zaključuje Pavlović.
Ministar odbrane Rusije Segrej Šojgu i načelnik generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
RUSIJA
Sud koji Rusija ne priznaje izdao nalog za hapšenje Gerasimova i Šojgua
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala