- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Susret sa legendarnom „levicom“ Srbije i prognoza za Sputnjik: „Sve me podseća na 2000. godinu“

© Sputnik / Petar MilovanovićLjubinko Drulović
Ljubinko Drulović - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Ljubinko Drulović, proslavljeni jugoslovenski fudbaler, sada selektor mlade reprezentacije Srbije, poručio je za Sputnjik iz Augzburga, gde smo ga sreli tokom šetnje jednim tržnim centrom, da svim srcem želi da se ponovi Norveška i 2000. godina, kada smo prošli grupu na Evropskom prvenstvu.
Jugoslavija, predvođena Piksijem, Miloševićem, Drulovićem i ostalim asovima na terenu, izgubila je tada od Španije u ludom meču 4:3, usledio je onaj antologijski remi sa Slovencima 3:3, da bi na kraju „pala“ Norveška minimalnim rezultatom, što je trasiralo „plavima“ put u nokaut fazu.
Drulović, kog smo sreli u Augzburgu priželjkuje takav scenario, da se padne skandinavska reprezentacija i da naš nacionalni tim završi u nokaut fazi.

„Sve podseća na Evropsko prvenstvo iz 2000. godine u Belgiji i Holandiji. Tada smo pobedili Norvešku 1:0, koja je kao i Danska skandinavska zemlja, sve je to vrlo slično. Imali smo tada poraz, remi sa Slovenijom, kao i sada, i na kraju pobedu. Nemam ništa protiv, kao ni svi ostali, da padnu Danci. Sve ovo kako se odvija, navodi me da može isto da se desi“, optimista je Drulović, koji je slobodan dan iskoristio da prošeta Auzgburgom, gradom od oko 300 hiljada stanovnika.

Ljubinku je izuzetno drago što je gol protiv Slovenaca, koji nas je ostavio u životu, postigao baš Luka Jović.
„Prvo da kažem da mi je drago što je Luka postigao taj gol, mislim da je izuzetno važno za njega i za samopouzdanje koje je potrebno svakom špicu da oseti. Gol u pravom trenutku, posle svega što se dešavalo i moramo da budemo zadovoljni. Pogodak u poslednjoj akciji, to se ne dešava često u fudbalu“, rekao je Drulović.
© Sputnik / Petar MilovanovićLjubinko Drulović
Ljubinko Drulović - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Ljubinko Drulović
Praktično, nije bilo potrebno postavljati pitanja nekadašnjem levom krilu Porta, Benfike i brojnih drugih klubova, sa neverovatno „mekanom“ levom nogom.
„Danska je finale za nas, ali je najbitnije da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Moramo da budemo na perfektnom nivou, jer su Danci jedna ozbiljno organizovana ekipa sa dosta igrača iz Premijer lige. Očekuje nas jedna vrlo dobra i teška utakmica, kako za nas, tako i za Dance. Nadam se da će momci biti maksimalno fokusirani“
Dancima se otvara prostor za kalkulacije, mogli bi i sa bodom da prođu u dalju fazu takmičenja, dok Srbiji u velikoj meri igra samo pobeda... Ima nekih „gimnastika“ da bi i bod mogao da pošalje Orlove dalje, ali to je u ovom trenutku jako teška i nezahvalna prognoza, jer bi mnogi rezultati iz ostalih grupa trebalo da se poklope.
„Mi smo svesni da moramo da pobedimo, ne treba srljati, treba biti pažljiv i strpljiv. Neće biti kalkulacija ni od strane Danaca. Slovenci su kalkulisali pa primili gol. Fudbal vam vrati na najgori moći način ukoliko kalkulišete. Ne zna se ko će proći kao treći u te četiri grupe, tako da je u ovom trenutku mnogo manje važno ko će vam biti protivnik u nokaut fazi, bitno je naći se tamo“, objašnjava Ljubinko.
„Svežu krv“ protiv Slovenaca uneli su rezervisti Veljko Birmančević i Lazar Samardžić, dok je Mitrović imao nekoliko izglednih prilika, a lopta nikako nije htela u gol. Drulović veruje da to protiv Danaca neće biti slučaj.
„Mitar je propustio nekoliko šansi, nadam se da će ga krenuti. Nije imao sreće, pogodio je i prečku. Njegovi golovi nam fale. Vlahović, izlišno je pričati o njihovim kvalitetimma, nije se poklopilo da su oni ti koji su dali golove. Nadamo se da će biti pravi protiv Danske i da će njih dvojica proraditi, to očekujemo. Samardžić i Birmančević uneli su jednu dinamiku, videćemo da li će igrati ili ne, videćemo šta selektor odluči. Uneo je Samardžić energiju i život u vezni red, napravio višak, imao jednu dve šanse i drago mi je zbog njega. Takođe, ne sumnjam da će naš stručni štab na pravi način pripremiti utakmicu. Nema tu nekih velikih tajni, neko moje mišljenje je da svi moramo da budemo na visokom nivou“.
POdseća malo na EP 2000. godine. Tada smo pobedili Norvešku, te skandinavske zemlje, neka bude i sada 1:0. Što se svih nas tiče, tada smo imali jednu pobedu, jedan remi i jedna poraz. Sve ovo navodi me da može sve isto da se desi.
Giorgi Mamardašvili - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
EURO 2024
„Zlatni brk“ za „hobotnicu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala