- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov sa Lukašenkom u Belorusiji: Odnosi Moskve i Minska za primer

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u Palatu nezavisnosti u Minsku, gde se sastao sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom. Njegova poseta Belorusiji odvija se u svetlu obeležavanja 32. godišnjice uspostavljanja rusko-beloruskih diplomatskih odnosa.
Predsednik je rekao da između Moskve i Minska nema problematičnih pitanja u sferi spoljne politike, kao i da Rusija može da bude sigurna da će Belorusija rešiti sva planirana bilateralna pitanja bez odlaganja.
„Imamo identičnu agendu. O glavnim pitanjima govorimo sa istih pozicija“, dodao je on.
Lukašenko je istakao da Moskva uvek može da računa na podršku Minska.
„Međusobnim odnosima danas pokazujemo našim dobrim zemljama i narodima kako treba graditi odnose među državama. U velikoj meri je to vaša zasluga i Ministarstva spoljnih poslova Belorusije. U tom pravcu ćemo i dalje sarađivati“, konstatovao je beloruski lider.
Sa svoje strane, Lavrov je naveo da će značaj koordinacije rusko-beloruske spoljne politike u savezničkim odnosima dveju zemalja će rasti.
„Trudimo se da maksimalno efikasno obavljamo strateške zadatke koje ruski lider Vladimir Putin i Vi redovno postavljate u oblasti spoljne politike, kao i da unapređujemo naš spoljnopolitički rad tako da i osiguramo diplomatsku pratnju integracionih procesa“, dodao je ministar.
On je poručio da će prvi čin samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani biti prijem Belorusije kao članice organizacije.
Kako je rekao, Rusija će sa zadovoljstvom učestvovati na drugoj međunarodnoj konferenciji o evroazijskoj bezbednosti koja će na jesen biti održana u Minsku.

O OEBS-u

Šef ruske diplomatije govorio je i o Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ocenivši da je degradirala i da služi interesima Zapada, što zahteva efikasnije suprotstavljanje takvim pokušajima.
„OEBS nije uspeo da postane organizacija koja brine o interesima većine svojih članica, već se, u stvari, pretvorio u instrument onih koji prekookeanski manipulišu evropskim procesima i poslednjih godina jednostavno potčinjava Evropu svojim interesima i eliminiše je kao konkurenta u ekonomskoj sferi“, rekao je Lavrov.
Upravo na ovaj datum 1992. godine u Minsku je potpisan protokol kojim je potvrđena namera dve nezavisne države da jačaju političke, ekonomske i kulturne odnose.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u ponedeljak u dvodnevnu zvaničnu posetu Belorusiji, gde se sastao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala