- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Na račun Jugoslavije su ušli u istoriju i naterali nadležne na revolucionaran potez /video/

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGDanska šampion Evrope 1992. godine
Danska šampion Evrope 1992. godine - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2024
Pratite nas
Srbija i Danska će odmeriti snage u poslednjoj utakmici prve faze takmičenja na Evropskom prvenstvu, 32 godine od čuvenog takmičenja na koje je skandinavska reprezentacija stigla zahvaljujući političkoj eliminaciji Jugoslavije da bi na kraju podigla i pehar. Ali i naterala fudbalske rukovodioce na revoluciju.
Mnoge stvari su se dogodile te godine, jedna od njih je i sramotna eliminacija Jugoslavije, sjajna generacija je sprečena da nastupi na Evropskom prvenstvu pa se umesto nje na završno takmičenje ušunjala Danska.
Korak po korak, Danci su krčili put do samog kraja prvenstva koje su i osvojili, ali su načinom naterali nadležne da reaguju i promene pravila.
U finalu su Skandinavci naišli na moćnu Nemačku i golovima u 18. i 78. minutu stekli su veliku prednost.
Ali im to nije bilo dovoljno – do kraja utakmice su besomučno krali vreme što je kao rezultat donelo i promenu pravila.
Zvanična pravila su promenjena posle tog finala, golman više nije smeo da hvata u ruke loptu koju su mu nogom vraćali saigrači – to je značilo revoluciju koja je promenila fudbalsku igru.
Krađe vremena neće biti u duelu Danske i Srbije, obe ekipe moraju da jurišaju na pobedu da bi ostale u trci za plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala