Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Očekujem eskalaciju situacije i velike poremećaje na tržištu hrane i energenata

© Tanjug / Vladimir ŠporčićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje eskalaciju situacije u svetu i suočavanje sa teškim posledicama.
"Želim zarad istorije da vam kažem, a imam i saznanja više nego obični građani, a neretko se uzdam i u ono što osetim u razgovoru sa visokim zvaničnicima, očekujem eskalaciju situacije u narednim mesecima, govorim o Evropi i svetu," rekao je Vučić.
Vučić je rekao da očekuje velike poremećaje na tržištu energenata, hrane itd u celom svetu naglasivši da se Srbija već snašla i da je obezbeđeno da u svakom trenutku bude dovoljno svega.
Ukoliko ne dođe do toga, Vučić je rekao da očekuje da Srbija dobije po prvi put investicioni rejting.
"Moramo da sačuvamo mir u Srbiji i obezbedimo ekonomski rast i bolji život građanima, a Ekspo je prekretna tačka za razvoj Srbije", ocenio je Vučić.
Vučić je izjavio da očekuje u novembru zastavu „Ekspa“, čime će Srbija i zvanično postati domaćin te svetske izložbe.
On je rekao da je „Ekspo 2027.“ važan za rast ekonomije i predstavio kako će to izgledati.
Kako je rekao stadion će biti povezan sa „Ekspom“ i istakao da su u toku razgovori sa jednom od dve najveće svetske kompanije - "Ledžend", koja radi sa Real Madridom, Totenhemom, Mančester sitijem, PSG-om, Dortmundom.
„Oni će upravljati ne samo tim stadionom već i stadionima u Zaječaru, Leskovcu, Loznici. Tokom Ekspa ćemo na stadion dovesti neke od najvećih zvezda“, rekao je Vučić.
Kako je rekao sam prostor „Ekspa“ je raspoređen na 25 hektara.
„Tu je trg sa binom gde će i druge moćne kompanije moći da se predstave, počevši od Koka kole, Boša i dr. Tu je železnička stanica koja nas spaja sa stadionom“, rekao je on i ponovio da je "Ekspo" za nas najvažniji u narednom periodu.

O Nacionalnom paviljonu Srbije

Vučić je predstavio kako će izgledati Nacionalni paviljon Srbije. Rekao je da paviljon može da bude osvetljen različitim bojama i istakao da je to rešenje domaćeg arhitekte.
„Biće gotovo fascinantnog izgleda. Biće od stalnog materijala i posle izložbe će ostati prostor od 6.000 kvadrata, sa mnogo nivoa, kafića, mnogo prostora za mlade“, rekao je Vučić.
Naveo je i da će postojati prostor od 8.500 kvadrata koji će kasnije moći da se koristi za koncerte i priredbe svake vrste i moći će da primi oko 3.500 do 4.000 gledalaca.
Nacionalni stadion će da bude jedan od najlepših u Evropi, najavio je predsednik govoreći šta se sve gradi u Surčinu.
„Stadion će primati 52.000 ljudi, mi očekujemo da se već 2028. godine igra finale Lige Evrope na ovom stadionu. Vrlo je komplikovana gradnja, radi se u dve smene, a uskoro će kada se reflektori postave za sedam dana gradnja nastaviti u tri smene“, rekao je Vučić.
Vučić je istakao da će to biti jedan od tri najlepša stadiona u Evropi.
On je rekao da će u okviru Ekspa biti izgrađen i akvatik centar, jedan od nekoliko najvećih u Evropi, ali i tematski i vodeni parkovi, koji će, pored toga što će značiti dobar provod za decu, biti i izvor velike zarade. Dodao je da je sa mađarskim prijateljima razgovarao o pravljenju akva centra, kao i da je od njih dobio kompletan projekat.
„To će biti, rekao bih, veliki napredak i velika prilika, ne samo za naše vaterpoliste, koji su nas obradovali, već sada i za plivače, skakače u vodu, za umetničko plivanje, da na veoma veoma ozbiljan način mogu da se posvete svom radu u budućnosti, od njih očekujemo mnogo veći broj medalja. To će biti drugi ili treći najveći po broju gledalaca po svom kapacitetu akvatičkih centara ili centara za vodene sportove u celoj Evropi“, rekao je Vučić.

Vodeni parkovi

Rekao je i da će biti izgrađen rezidencijalni kompleks, koji će biti veoma moderno urađen.
„Tu će biti smešteno tri i po hiljade učesnika, u ukupno 1.500 stambenih jedinica, a zatim ćemo tih 1.500 stambenih jedinica pre da ponudimo onima koji u prosveti i u zdravstvu nemaju stanove, jer smo videli da je bilo brojnih nepravilnosti oko snaga bezbednosti, da su mnogi iskoristili da dobiju drugi i treći stan, pa su zatim izdavali te stanove i tako dalje. Dakle, ići ćemo zaista na one kojima je to najpotrebnije i o tome ćemo razgovarati i vlada će o tome donositi odluke“, poručio je Vučić.
Kako je rekao, u okviru zona A i zone B, biće napravljeni tematski i vodeni parkovi.
Radićemo jedan od najlepših vodenih parkova u Evropi, rekao je on i dodao da će razgovarati sa firmom „Sir de Solei“, jednom od najvećih u svetu za dovođenje stalne postavke od cirkusa do različitih tematskih parkova.
„U ovom trenutku nam je Legoland malo skuplji, ali videćemo možda i sa još nekim. U svakom slučaju, to će biti definitivno najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi, za privlačenje turista, za dalje razvoj srpske privrede i za našu decu, ali i za, rekao bih, ono što je najvažnije, razvoj naše ekonomije“, poručio je Vučić.
Kako je rekao, sa druge strane reke Save, na Ušću, pored Prirodnjačkog muzeja, biće akvarijum.
„Osim što je velika turistička atrakcija, postoje takozvani terapeutski delfini za decu sa autizmom. Mi smo se konsultovali sa Ministarstvom zdravlja i dobili preporuku Ministarstva zdravlja, da dovedemo te terapeutske delfine koji bi mogli sa našom decom da rade, jer kažu da ništa bolje ne utiče na decu sa autizmom i sličnim bolestima nego terapeutski delfini. Dakle, delfinarijum će biti i za svu drugu decu, naravno, u okviru Ekspa, a akvarijum će biti pored Prirodnjačkog muzeja, dakle, pored Muzeja savremene umetnosti“, poručio je Vučić.

Leteći taksi od 2027.

Rekao je i da će se 2027. godine letenje taksijima iznad Beograda, automobilima i helikopterima obistiniti i naglasio da to nije čudo ni hir, već preka potreba za zemlje koje žele da budu među prvima u razvoju i koje žele da napreduju.
Predsednik je rekao da su pregovori vezano za leteće taksije daleko odmakli i da će Srbija priremiti svu zakonsku regulativu da bi sve što je najavio moglo da bude organizovano.
„Mi smo u pregovorima u ovom trenutku sa pet kompanija svetskih, dve sigurno dobijaju u svojim zemljama kompletnu licencu i dozvolu uskoro, to su najuspešnije u trenutnom svetu - američki Joby, imate kineski Eksang i kineski Jili“, rekao je Vučić.
Predsednik je dodao da će sve tri kompanije dobiti svoje dozvole i dodao da Srbija pregovara takođe i sa „Erbasom“ i sa „Arčerom“ i sa još jednom, kako je dodao, francuskom kompanijom.
„Sve tri kompanije sa kojima razgovaramo, 2026. imaće svuda dozvolu. Mi ćemo pripremiti sve što se tiče zakonske regulative i svega drugog, da bismo mogli to da organizujemo“, rekao je on i naglasio da će u budućnosti broj dronova biti 10 puta veći nego aviona.
„Želim da vam kažem da ćete imati 10 puta više dronova nego aviona koji će leteti, a 20.000 ćete imati u, recimo, gradu veličine Beograda do 2035. po jednom satu takvih automobila koji će da lete iznad Beograda. Dakle, to je za samo 10 godina. Za samo 10 godina imaćemo po satu 20.000 automobila koje će da lete iznad nas“, rekao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala