- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Veliki požar u fabrici litijumskih baterija u Južnoj Koreji, 16 poginulih, šestoro nestalih /video/

© AP Photo / Newsispožar u fabrici litijumskih baterija u Južnoj Koreji
požar u fabrici litijumskih baterija u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
Pratite nas
Najmanje 16 ljudi je poginulo, a šest je nestalo nakon što je izbio požar u fabrici litijumskih baterija u Hvaseongu u Južnoj Koreji.
Požar je izbio u fabrici proizvođača baterija „Arisel“ oko 10.30 jutros po lokalnom vremenu, prenosi „Forbs“.
Lokalni vatrogasci su rekli novinarima da su iz fabrike izvukli 16 tela, kao i četiri povređena radnika—među kojima su dva u kritičnom stanju.
Najmanje šest osoba je nestalo i prema rečima zvaničnika, većina su stranci, uključujući kineske državljane. Konačan broj poginulih će verovatno rasti, jer je korejska novinska agencija Jonhap izvestila da je do sada pronađeno 20 tela, pozivajući se na vatrogasce na licu mesta.
Kako prenosi Jonhap, vatra je gorela više od četiri sata pre nego što je stavljena pod kontrolu oko 15.10 po lokalnom vremenu.
Lokalne vlasti su saopštile da je požar izbio nakon eksplozije nekih baterijskih ćelija u skladištu fabrike gde je se čuvalo 35.000 jedinica—iako uzrok eksplozije ostaje nejasan.
„Arisel“ je proizvođač litijumskih baterija, čiji se proizvodi koriste u uređajima za merenje potrošnje energije, medicinskim uređajima i uređajima za vojnu upotrebu. Kompanija je većinski u vlasništvu južnokorejske firme za obradu metala „S-Konekt“.
Litijumske baterije se koriste za napajanje električnih vozila i gotovo svih modernih ličnih elektronskih uređaja poput telefona i laptopova. Iako su ove baterije dizajnirane sa bezbednosnim karakteristikama, sklone su paljenju ili eksploziji kada su izložene visokim temperaturama, fizičkom oštećenju ili prepunjavanju.
Požari uzrokovani litijumskim baterijama mogu goreti na visokim temperaturama, a upotreba vode može da pojača požar. Korejske vatrogasne vlasti koje su gasile požar u ponedeljak su izjavile da su koristile „suvi pesak“ umesto vode.
Južna Koreja je jedan od ključnih svetskih proizvođača litijum-jonskih baterija—iako je, kao i većina drugih zemalja, njena proizvodna sposobnost manja u poređenju sa Kinom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala