- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turski ministar: Nastavkom konflikta u Ukrajini povećava se rizik od nuklearnog sukoba

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Ankaru
Pogled na Ankaru - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
Pratite nas
Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da smatra važnim uslove za traženje mirnog rešenja sukoba u Ukrajini koje je objavio ruski predsednik Vladimir Putin.
Prema njegovim rečima, tokom sastanka u Moskvi 11. juna sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, on mu je preneo poruku turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana po pitanju rešavanja ukrajinskog sukoba.
„Tokom posete Moskvi, sagovornicima sam preneo rizike od širenja rata velikih razmera. Preneli smo sagovornicima da je u Ukrajini potreban mir, a da Rusija mora da zauzme određeni stav. Zapravo, dva dana kasnije gospodin Putin je naveo uslove tačku po tačku. Važno je da je Putin to rekao“, rekao je Fidan u intervjuu za „Haberturk TV“, nakon sastanka sa ruskim liderom u Moskvi.
Fidan je istakao i da će rizik od nuklearnog sukoba postojati sa nastavkom sukoba u Ukrajini.
„Upravo to (nuklearni rizik) smo od samog početka isticali i na to upozoravali. Sve dok rat bude trajao, ovaj rizik će postojati. Od toga ne može da se pobegne. Svaka strana će biti prinuđena da koristi metode koje menjaju tok događaja. Nastaje situacija u kojoj se varnica može proširiti na druga mesta“, rekao je Fidan.
Turski ministar dodao je da je cena rata visoka za ceo svet.
„Cena rata veoma je visoka za region i ceo svet. Što je još ozbiljnije, ovaj rizik može rasti i širiti se. Može se geografski širiti. Na dnevnom redu se može naći pitanje mogućnosti primene nuklearnog oružja“, istakao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala