- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Omaž Donaldu Saterlendu u Jugoslovenskoj kinoteci

© AFP 2023 / CHRIS DELMASDonald Satrlend
Donald Satrlend - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
Pratite nas
Jugoslovenska kinoteka će od 1. do 14. jula prikazati ciklus filmova glumca Donalda Saterlenda, koji je preminuo 20. juna u Majamiju u 89. godini, ostavivši, kako je navedeno, u svom impresivnom opusu niz pod‌jednako ubedljivih likova junaka i negativaca, vojnika i ljubavnika.c
Glumac upečatljive pojave i izuzetne harizme rođen je u Kanadi 1935. godine. Na Univerzitetu u Torontu je završio studije na dva odseka – za inženjere i za glumce, a potom diplomirao na Londonskoj akademiji za dramu i muziku i karijeru započeo u Velikoj Britaniji.
Holivud, kao i publiku prvog Festa, Donald Saterlend je osvojio ulogom u kultnom filmu „MEŠ“ (1970) Roberta Altmana. Ta komedija o Korejskom ratu, u kojoj je igrao sarkastičnog vojnog hirurga Hokaja Pirsa, otvara program u Kinoteci 1. jula.
Za 2. jul najavljena je krimi misterija i triler „Klut“ (1971) Alana Pakule, gde je igrao detektiva, a partnerka mu je bila Džejn Fonda. Slede 3. jula krimi drama i triler „Dama i dijamanti“ (1973) Toma Grisa, a 4. jula drama i triler „Sjaj i beda Holivuda“ (1975) Džona Šlezindžera, ponovo sa Saterlendom u jednoj od glavnih uloga.
U remek delu evropske kinematografije „20. vek“ (1976) Bernarda Bertolučija ostvario je sporednu, ali apsolutno nezaboravnu ulogu fašiste Atile Mančinija. Prvi i drugi deo te izuzetne epske drame biće prikazani 5. i 6. jula, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.
Sedmog jula sledi „Kazanova“ (1976) Federika Felinija, sa Saterlendom u liku čuvenog zavodnika. Iz iste, 1976. godine je i avanturistička drama i triler „Noć orlova“ Džona Stardžesa, koja se prikazuje 8. jula.
Saterlend je u tom periodu išao iz filma u film, pa su na programu Kinoteke od 9. do 11. jula čak tri njegova ostvarenja iz 1978. godine – francuska krimi drama i misterija „Krvni srodnici“ Kloda Šabrola, avantura i krimi drama „Velika pljačka voza“ Majkla Krajtona i SF horor „Invazija trećih bića“ Filipa Kaufmana.
U žanrovski raznovrstan izbor Saterlendovih filmova za 12. i 13. jul uvršteni su krimi komedija „Čovek, žena i banka“ (1979) Noela Bleka i porodična drama „Obični ljudi“ (1980) Roberta Redforda.
Program 14. jula zatvara akciona avantura i triler „Svemirski kauboji“ (2000) Klinta Istvuda.
Na početku veoma duge karijere Saterlend je privukao pažnju još davne 1967. godine efektnom epizodom u čuvenom filmu „Dvanaest žigosanih“ Roberta Oldriča, a veliku popularnost uživao je i u novom milenijumu kao Predsednik Snou u filmskom serijalu „Igre gladi“ (počev od 2012. godine).
Snimio je oko 200 filmova i televizijskih serija i dobio veliki broj nagrada, ali su ga zaobilazile nominacije Američke filmske akademije. Ipak, 2018. je dobio počasnog Oskara kao priznanje za životno delo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala