- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Marfi protiv razdruživanja u BiH: Kolonijalna politika „najveće američke diplomatske sramote“

© Sputnik / Marijana KolakovićBosna i Hercegovina, ilustracija
Bosna i Hercegovina, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
Pratite nas
Američki ambasador Majkl Marfi više puta je u svom mandatu pokazao, a saopštenje po kom je mirno razdruživanje u BiH pretnja interesima SAD je najubedljiviji dokaz, da Ameriku ne zanimaju Bošnjaci već je interesuju samo interesi SAD na određenom prostoru, smatra politikolog Anđelko Kozomara.
Amerikanci u BiH nemaju nikakav drugi osim vojno-političkog interesa, pa čak ni ekonomski, jer američke firme do sada nisu investirale nijedan dolar u privredu BiH, kaže Kozomara za Sputnjik.

Najopasniji diplomata koji je stolovao u Sarajevu

„Njima je strateški bitna BiH da ne dođe eventualno neko drugi, poput Kine ili Rusije, na ovo područje. I Marfi je, svesno ili ne, jasno pokazao da jedna mala Republika Srpska sa milion i dvesta hiljada stanovnika po popisu, a pitanje je koliko ih zanoći u Republici Srpskoj, ugrožava nacionalne interese najveće svetske sile. Šta to u praksi znači? Znači da ako moram da štitim svoje interese, učiniću sve da ih zaštitim, pa ako treba i vojno da intervenišem. Zato je Majkl Marfi od svih američkih ambasadora do sada najopasniji i usuđujem se da kažem najbezobrazniji diplomata koji je stolovao u Sarajevu.“
Kozomara postavlja pitanje u kakvom su stanju američki nacionalni interesi ako ih ugrožava restoran ćerke Milorada Dodika u centru Banjaluke, pa su mu Amerikanci na Marfijev predlog uveli sankcije.

Kolonijalna politika „najveće američke diplomatske sramote“

Majkl Marfi je čovek koji ne bira sredstva i verovatno i Bošnjaci jedva čekaju da mu vide leđa u septembru kad mu istekne mandat, jer je on „najveća diplomatska sramota SAD na ovim prostorima“, smatra Kozomara.
„Nikada se takav ambasador nije pojavio, sa takvim stavovima, takvim pretnjama i takvim javnim istupima. I što je najgore, on se u apsolutno sve meša. Recimo, u Federaciji se, da izuzmemo Republiku Srpsku, redovno sastaje sa federalnim ministrima i komanduje šta će ko raditi, koju će gasnu interkonekciju da naprave… Sve on određuje, a nažalost, Bošnjaci sve to mirno posmatraju i ćute. Ne samo bošnjački političari, nego ni njihovi novinari i politički analitičari ne smeju da se suprotstave takvoj jednoj kolonijalnoj politici koju zagovara Majkl Marfi.“

Marfi deo koruptivne šeme?

Ko god da u septembru dođe umesto Marfija ne može biti gori od njega, smatra Kozomara koji je lično upoznao većinu američkih ambasadora u BiH za koje kaže da su poštovali bar osnovne odredbe Bečke konvencije o diplomatskom ponašanju.
„On je jedini koji uopšte nije pročitao tu konvenciju i sigurno je da Stejt Dipartment ima informacije, o tome šta on radi, kako radi i kako se ponaša. Ne bih se iznenadio da je u nekom trenutku bio i deo koruptivnih kombinacija u Sarajevu jer Bošnjaci su na sve spremni. Znamo kako su neke visoke predstavnike masno podmićivali. Na primer, jedan od njih je kupio vilu na Jablaničkom jezeru za 60.000 maraka a kad mu je istekao mandat , tom istom čoveku od koga je kupio, prodao je za 300.000 maraka. Znamo sve te kombinacije, šta se radilo i kako su oni poštovali taj diplomatski kodeks, tako da me ne bi iznenadilo da je i Majkl Marfi deo toga“, zaključio je Kozomara.
Uoči isteka roka kog je Republika Srpska postavila za formulisanje Plana mirnog razdruživanja u BiH, američka ambasada u Sarajevu oglasila se tvrdnjom da je mirno razdruživanje pretnja interesima SAD.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik postavio je američkom amabasadoru Majklu Marfiju pitanje imaju li Srbi, Hrvati i Bošnjaci pravo da se dogovore ili su zamorčići SAD, i zašto bi mirno razdruživanje tri konstitutivna naroda u BiH ugrožavalo bilo čije interese.
Dodik je ocenio da SAD interesuju samo američki interesi, a da ih je za Bošnjake, Srbe i Hrvate briga kao za lanjski sneg.
Pogledajte i:
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2024
REGION
Dodik: Sarajevski intelektualni krug skinuo maske - sad se vidi ko razvaljuje BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala