- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Orban: Mađarska želi da okonča sukob u Ukrajini

© AFP 2023 / ALEX HALADAViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Pratite nas
Među najvažnijim tačkama predsedavanja Mađarske Savetom EU, koje počinje 1. jula premijer Viktor Orban je označio kraj sukoba u Ukrajini.
„Najvažnije: želimo da povećamo konkurentnost evropske ekonomije. Mi smo za okončanje rata, a problem migracije mora da se reši“, rekao je on u intervjuu za medijsku grupu Funke, kao odgovor na pitanje šta Evropa može da očekuje od mađarskog predsedavanja.
„Pored toga, želimo da osiguramo napredak po pitanju proširenju EU u pravcu Zapadnog Balkana“, dodao je premijer.
Orban se detaljnije osvrnuo i na pitanja migracija. On je napomenuo da je Mađarska već napravila šemu za obradu zahteva za azil van zemlje.
„Ukoliko migranti žele da dođu u Mađarsku, prvo moraju da kontaktiraju mađarsku ambasadu, na primer u glavnom gradu Srbije, tamo će biti pregledani svi dokumenti - inače ništa od toga“, rekao je premijer.
On je istakao da pozdravlja pokušaje nemačkog kancelara Olafa Šolca da pronađe načine za rešavanje problema migracija, uključujući i razmatranje aplikacija van EU.
Orban je rekao da je na vrhuncu migracione krize 2015. godine lično posetio glavnu železničku stanicu u Budimpešti, gde su tada migranti pristizali u velikom broju.
„Ubrzo mi je postalo jasno da društveni koncept koji sam primetio među izbeglicama predstavlja preveliki rizik za mađarske građane“, rekao je on. Posebno je, kako je istakao, jasno da oni ne podržavaju jednaka prava žena.
„Migranti su se zalagali za stvari koje sam smatrao opasnim za Mađarsku“, rekao je Orban.
On smatra da je bio u pravu sa svojim upozorenjima pre devet godina o tome kako će se razvijati migraciona kriza u Evropi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala