- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nevreme najviše štete nanelo Osečini, poljoprivrednici će dobiti pomoć države

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Grad
Grad - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Pratite nas
Agroanalitičar i urednik „Agrobiznisa“ Goran Đaković izjavio je da je jučerašnje nevreme koje je pogodilo Zapadnu Srbiju najviše štete nanelo Osečini kako u pogledu infrasturkutre tako i u pogledu poljoprivrednih useva, te da poljoprivrednici mogu očekivati pomoć države i lokalne samouprave u otklanjanju pretrpljenih gubitaka.
Đaković je u razgovoru za Tanjug istakao da vrednost štete još nije poznata, s obzirom da ekipa za procenu štete tokom vikenda nije mogla da izađe na teren.
"Velika šteta bila je i oko Valjeva i oko Mionice, prema Kraljevu. Međutim, Osečina je definitivno bila epicentar oluje", rekao je Đaković.
Đaković ističe da je trenutno najvažnije da poljoprivrednici što pre odu u svoje zasade i pogledaju kakva je situacija, kako bi uklonili sve što je stradalo u smislu lomljenja biljaka i grana.
"Ukoliko je grana polomljena, treba je skratiti na prvo zdravo mesto. Zatim je potrebno da raskrče sve što je oštećeno u nevremenu, zbog pojave bolesti i štetočina, jer u takvim situacijama masovno dolaze napadi gljivica. Takođe bitno je da se posavetuju i sa najbližim stručnjacima ukoliko nije došlo do totalne štete", poručio je Đaković.
On naglašava da će nastala enormna šteta zahtevati uključivanje državnog vrha, kako bi se poljoprivredncima nadoknadili gubici.
Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo je juče u popodnevnim satima opštinu Ivanjica, sela Preseku, Brezovu, Maskovu, Katiće i Belu Reku, a padavina je bilo i u opštini Arilje.Nevreme je zahvatilo i mioničku opštinu i nanelo ogromne štete na usevima, automobilima, domaćinstvima.
Grad veličine jajeta padao je na području opštine Osečina i odštetio stambene objekte, poljoprivredu, automobile i puteve. U delovima te opštine, koje su zahvaćene nepogodom, proglašena je vanredna situacija.
Grad je padao i u Kraljevu, Krupanju, Loznici, Valjevu i Bajinoj Bašti.
Grad - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
DRUŠTVO
Nevreme pogodilo Tutin i Sjenicu, grad veličine jajeta oštetio automobile /foto/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala