- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Male plate, tražnja velika: Bakšiš ne može da zadrži konobare u Srbiji

konobar - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Pratite nas
Zanimanja iz oblasti ugostiteljstva, kao što su konobari ili kuvari, nalaze se i dalje među najtraženijim zanimanjima s najvećim brojem prijavljenih potreba za zapošljavanjem od strane ovdašnjih poslodavaca, pokazuju najnoviji statistički podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.
Nadležni ističu da se hotelijerstvo i ugostiteljstvo sve više posmatraju kao poslovi za sezonski vid zarade, a za njima ne zaostaju ni poslovi u građevinarstvu i poljoprivredi.
Dok u Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije procenjuju da u ugostiteljstvu trenutno nedostaje oko dvadesetak hiljada radnika, na birou rada iz oblasti ugostiteljstva ovog maja poslodavci su prijavili potrebe za zapošljavanjem 112 konobara i dvostruko više kuvara, tačnije 223, piše „Politika“.
List prenosi i izjavu Dragana Cvetkovića, predsednika Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, koji navodi da radnici koji imaju diplomu i završenu školu za konobare i kuvare mogu veoma brzo da dobiju posao, ali im gazde nude male plate.
„Zato nam i odlaze radnici van zemlje, a onda se poslodavci žale da ne mogu da nađu kvalitetnu radnu snagu. Ne mislim da govore istinu, jer je istina da poslodavci zapravo neće dovoljno da ih plate, već ih prijavljuju na minimalnu zaradu. Kome bi to odgovaralo za takav zahtevan rad“, rekao je Cvetković.
On je ukazao da u Srbiji ima nekoliko vrhunskih ugostiteljskih škola u kojima se i školuje kvalitetan ugostiteljski kadar.
„Takvi obrazovani sve više odlaze, jer poslodavci ovde gledaju samo svoj interes, a kod nas dolaze iz drugih država, a pritom ni ne znamo koliko su obučeni za rad, posebno konobari i kuvari. Inače, plate konobara su oduvek bile male, jer ih poslodavci tretiraju kao zaposlene koji dok rade dobijaju bakšiš. Ipak, zaboravljaju da je takva naknada dobra volja gostiju“, ukazao je Cvetković.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala