- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Jugoslovenski kafić – Sputnjikov spas u „gradu duhova“

© Sputnik / Petar MilovanovićMakao
Makao - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Pratite nas
Nedelja - taj sveti dan za odmor! Za nas novinare, kao i sportiste, puj pike ne važi. Posebno u Srbiji, gde je nedelja potpuno legitiman radni dan, ali ako se zateknete „preko“, a niste se dobro „naoružali“ ićem i pićem, nadrljali ste!
Tako je u Beču, gde smo pravili pauzu, a u to smo se tek uverili u Auzgburgu, „gradu duhova“ od 300.000 stanovnika, gde 20 odsto populacije čine Srbi, Hrvati, Bosanci i Crnogorci, jer ne radi gotovo ništa.
Da, nedelja je - taj sveti dan za odmor!
Kako smo na guglu kucali šta radi nedeljom, tako nam je na prvom mestu „izleteo“ kafić Makao, za koji smo prethodno čuli da drže naši ljudi.
Nismo se dvoumili, pre konferencije reprezentacije Srbije, a bogami i posle, zapucali smo da nešto popijemo i pojedemo.
A, tamo, ne treba vam ni nemački, ni engleski, jarani iz Bosne i Hercegovine, braća Alen i Eldar srdačno su nas dočekali, a priča je tekla baš kao pivo u Nemačkoj...
„Tu sam već devet godina. Završio sam srednju medicinsku školu. Držim kafić Makao i radim kao medicinski tehničar. Trudim se, borim, snalazim, nije lako, ali ne žalim se“, rekao je za Sputnjik Alen, najstariji od petorice braće.
Tokom leta, a posebno sad kad je Evropsko prvenstvu u jeku, pomaže mu mlađi brat Eldar, koji s roditeljima živi u Minhenu.
„Tu sam, da pomognem bratu, za sve što treba. Petkom i subotom organizujemo žurke sa našom muzikom, dođe i di-džej, sve protekne super“, kaže on.
© Sputnik / Petar MilovanovićMakao
Makao - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
Makao
Vlasnik kafića Makao, dok nam pokazuje zastave od srpske, preko hrvatske, objašnjava do detalja kako to izgleda.
„Dođe puno naših ljudi, igra se i peva, atmosfera je vrh. Svi zajedno se veselimo i tako do sitnih sati“, rekao je Alen, koji je za kraj poentirao:
„Od decembra 2023. godine preuzeo sam kafić, ranije sam radio nekoliko godina u njemu. Ovo je multietnički lokal, bez nacionalne osnove, tako je najbolje. Žao mi je samo što nemamo zastavu stare Juge i nju bismo stavili pored ove srpske i hrvatske“, završio je razgovor naš „domaćin“ Alen.
I spasio nas je, od kafe, preko piva, do gaziranih pića i pica, svega ima na tu svetu nedelju, kad praktično ništa ne radi.
Preživesmo, idemo u nove ture, avanture i pobede od ponedeljka!
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2024
EURO 2024
Perina rabona: Zagrljaj kapitena i „koska“ rekordera – da, spremni su!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala