- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija obeležava Dan sećanja i tuge: 83 godine od napada nacističke Nemačke na SSSR

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDan sećanja i tuge - „Pamtimo“
Dan sećanja i tuge - „Pamtimo“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
Pratite nas
Rusija danas obeležava Dan sećanja i tuge – na današnji dan pre 83 godine nacistička Nemačka napala je Sovjetski Savez.
Nacistička Nemačka je u zoru 22. juna 1941. godine bez objave rata napala Sovjetski Savez. Nemačka vojska izvela je intenzivne napade na aerodrome, železničke čvorove, baze ratne mornarice, mesta stalnog razmeštaja vojske i mnoge gradove u dubinu od 250-300 kilometara od državne granice.
Teški krvavi rat potrajao je 1.418 dana i noći i okončan je 9. maja 1945. godine potpunim porazom zemalja fašističkog bloka. Ukupni ljudski gubici SSSR tokom rata iznosili su 26, 6 miliona ljudi. Od toga, oko 8,7 miliona stanovnika poginulo je na frontu, dok je 7, 42 miliona ljudi stradalo usled planskog istrebljenja nacista na okupiranim teritorijama, a više od 4,1 miliona građana poginulo je usled surovih uslova okupacionog režima.
Ruski predsednik Vladimir Putin će tokom dana položiti venac na grob Neznanog junaka u Kremlju, saopštila je pres-služba Kremlja.
Od 2009. godine se sprovodi i akcija paljenja sveća pod nazivom „Sveća sećanja“. Širom Rusije se veče pre Dana sećanja i tuge pale sveće u znak sećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata.

„Njihov podvig je svetinja“

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin saopštio je da je za sve Ruse podvig njihovih dedova, očeva i pradedova svetinja.
„Vojnici, oficiri, borci u pozadini učinili su sve da isteraju neprijatelja sa svoje zemlje, da okončaju fašizam. Nisu žalili živote i snagu radi slobode otadžbine, budućih generacija. Za sve nas podvig očeva, dedova i pradedova je svetinja. Treba da uradimo sve da sačuvamo sećanje na njega i da ga prenesemo našoj deci i unucima“, rekao je Volodin povodom Dana sećanja i tuge.
On je dodao da nakon 83 godine ne prolazi bol od spoznaje koliko je patnje i stradanja doneo rat, sa kakvim se iskušenjima zemlja suočila boreći se protiv nacističke Nemačke.
„Dvadeset sedam miliona poginulih, do temelja uništeni gradovi, dva i po miliona stanovnika Lenjingrada u blokadi, od kojih su 400.000 bili deca. Krvave bitke za Moskvu, Staljingrad, Ržev, Kursk“, podsetio je Volodin.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala