- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Posle havarije u četiri balkanske zemlje: Može li cela Evropa ostati bez struje

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
Pratite nas
Preduslov da u više zemalja dođe do višesatnog prekida napajanja strujom kao što se desilo u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji je to što su sve zemlje Evrope povezane u jedinstveni elektroenergetski sistem, kaže za Sputnjik Jelica Putniković, glavni urednik „Energije Balkana“ a autor emisije „Energija Sputnjika“.
Ako dođe do poremećaja napona, odnosno do ispadanja nekog velikog dalekovoda onda će se to preliti i na susedne dalekovode jer oni su u jedinstvenom sistemu i ne poznaju državne granice, dodaje Putnikovićeva.

Kako je došlo do pada sistema

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da svaki elektroenergetski sistem ispunjava kriterijum sigurnosti tako da po ispadanju jednog voda ne bi trebalo da dolazi do drugih ispadanja, a sistem bi trebalo da normalno funkcioniše i bez tog jednog elementa.
Prema njegovim rečima, u petak je došlo do ispadanja jednog dalekovoda u Crnoj Gori a posle 16 minuta i do ispadanja jednog dalekovoda između Albanije i Grčke, ali bi sada stručne komisije trebalo da otkriju šta je bio uzrok tog ispadanja.
Posmatrajući sa strane, izgleda da je reč o reagovanju distantne zaštite koja obično reaguje na kvar, što znači da je bio u pitanju kratak spoj.
„Ali moguće je da je ispad dalekovoda u Crnoj Gori poremetio i uneo neke fluktuacije u sistem i u takvim slučajevima hoće ta zaštita i lažno da reaguje. Posle toga situacija je poprilično jasna i dolazi do sukcesivnog opterećenja. Albanija se napaja sa strane Crne Gore i sa tzv. Kosova, zatim ispada taj dalekovod zbog opterećenja između tzv. Kosova i Albanije, a onda nestaje napajanje i iz Crne Gore. Onda se i u Crnoj Gori javlja takvo opterećenje pa pada i podzemni dalekovod koji spaja Crnu Goru i Italiju, a potom i BiH, pa se taj poremećaj prenosi na elektroenergetski sistem BiH preko kojeg je povezana i Dalmacija, tako da imamo višestruke ispade raznih vodova.“

Snaga Srbije

Što se tiče Srbije koju nije zadesio kvar kao četiri joj susedne države, stvari su bile povoljne zato što je snaga bila takva da se to nije odrazilo u velikoj meri na naš elektroenergetski sistem, dodaje Marković.
S druge strane, Elektroenergetski sistem Srbije je dobro povezan i sa okolnim jakim sistemima u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, ističe Marković.
A elektroenergetski sistemi su svi međusobno povezani preko regionalnih centara za koordinaciju sigurnosti, objašnjava Marković.
„Ti regionalni centri rade po standardnoj sigurnosnoj analizi koja se radi svakih sat, a u dispečerskim centrima se to radi sukcesivno, minut za minutom. Ispituje se upravo taj kriterijum sigurnosti 'N minus jedan' i kad neki proračuni pokažu da je taj princip ugrožen, onda se preduzimaju odgovarajuće mere koje zavise od onog operatora mreže koji je u dispečerskom centru. Svakako se takve situacije predviđaju i eliminišu ali, kao i u ovom slučaju, desi se da nešto krene nepredviđenim tokom pa i pored najbolje namere i opservacije neke se stvari ne eliminišu. Prosto, to je tehnika i neminovno dolazi do kvarova tako da se mogu desiti i takve situacije“, zaključio je Marković.

Sever hteo da isključi jug Evrope

Putnikovićeva dodaje da bi se zbog visokih temperatura i ubuduće mogli dešavati takvi padovi sistema i verovatno će sada u svim zemljama doći do povećane pažnje tako da se u slučajevima sličnih ispada problemi ne bi prelivali na susedne zemlje. I da, eventualno, cela Evropa ne ostane bez struje, ističe Putnikovićeva.
„Pre nekoliko godina se desilo da je došlo do problema u Rumuniji i tada su u vrhu tog evropskog tela koje garantuje napajanje visokonaponskom strujnom mrežom doneli odluku da jednostavno 'iseku' vezu između ovog našeg južnog dela Evrope i severnog. Naravno, nije svuda nestalo struje ali je postojala opasnost da se lančana reakcija na dalekovodima prenese i na sever Evrope. Ali postoje tehnički i tehnološki parametri kako to može da se spreči i verujem da će elektroenergetski stručnjaci raditi na tome“, zaključila je Jelica Putniković.
Napajanje električnom energijom je posle jučerašnjeg višesatnog prekida normalizovano u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji. Tačan uzrok višečasovnog prekida snabdevanja strujom još nije poznat, ali se sumnja na prekomerno opterećenje ključnih 400 kilovata interkonektivnih vodova, što je za posledicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja.
Regionalna havarija dogodila se u petak oko 12 sati i 25 minuta, a struju su nakon nekoliko sati dobili svi delovi četiri države regiona.
Pogledajte i:
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
REGION
Pokreće se detaljna istraga regionalne havarije elektroenergetskog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala