- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srpski stihovi ponovo pred Rusima | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
Pratite nas
Zašto se iz srpske poezije lako čita da je narod koji je piše veran svojoj tradiciji i kulturi, zbog čega stihovi odišu herojstvom i odjekuju poput truba i horni – ekskluzivno za Sputnjik objašnjava ruski pesnik i prevodilac Sergej Glavjuk, priređivač bilingvalne Antologije srpske poezije 20. i 21. veka čije je novo izdanje nedavno objavljeno u Rusiji.
Kako kroz igru ruska deca uče srpski jezik i zašto to za njih nije težak posao – otkriva Karina Avagjan, koja je - u želji da pomogne brojnoj ruskoj deci koja su u Srbiju došla tokom protekle dve godine - napisala početni komunikativni kurs srpskog jezika, „Igrajmo se srpskog“, priručnik od 20 nastavnih jedinica namenjen deci s ruskog govornog područja.
U kakvom su dosluhu junaci nove knjige priča „Ljubavni registar“ sa onima iz prethodnih pripovednih zbirki, zašto posebno (sa)osećanje gaji prema „božjacima“ i sanjarima, mora li pisac da voli svoje junake da bi o njima pisao uverljivo i istinito – neka su od pitanja za autora knjige „Ljubavni registar“, pesnika, pripovedača i romanopisca Dragana Lakićevića.
Kakve utiske nosi sa prve turneje u Kini gde je sa ansamblom „Bistrik“ provela sedam dana, šta se najviše dopalo publici navikloj na drugačiji ton, zvučanje i energiju, zašto i posle pola veka rada ima veliku tremu pred svaki nastup i da li je to u vezi sa njenim starinskim osećajem za odgovornost, plaši li se premijere dokumentarnog filma posvećenog njenom pedesetogodišnjem muzičkom trajanju a koja je planirana u rodnom Nišu – za „Orbitu kulture“ otkriva jedna od najomiljenijih muzičkih umetnica Bilja Krstić.
U kakvoj su tajnoj vezi grafike Endija Vorhola, Kijanu Rivs i grad Kragujevac, šta će se sve čuti i kakva će se muzika svirati na ovogodišnjem Arsenal festu – saznajemo od Maje Cvetković predstavnice festivala.
A kako su uz brojna priznanja kritike i publike postale i sinonim za očuvanje srpske tradicionalne muzike i promociju našeg izvornog zvuka pitamo bliznakinje Mariju i Marinu Gobović a uoči nastupa na prestižnom međunarodnom festivalu tradicionalne muzike „EtnoEtno“ koji se održava 29. i 30. juna u Sankt Peterburgu.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Srpski stihovi ponovo pred Rusima | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala