- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Izveštaj UN: Srbija prva u regionu, a 35. u svetu po dostizanju ciljeva održivog razvoja

© SputnikZastava Organizacije Ujedinjenih nacija
Zastava Organizacije Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
Pratite nas
Po ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja Srbija je na prvom mestu u regionu, a na 35. mestu od 166 zemalja sveta, pokazao je novi izveštaj UN za 2024.
Srbija je od 17 ciljeva održivog razvoja UN dostigla samo onaj koji se odnosi na iskorenjivanje siromaštva i na putu je da ispuni cilj za smanjenje nejednakosti.
Kada je reč o ostalim ciljevima, pred Srbijom su uglavnom izazovi, ali se kod devet registruje poboljšanje, preneo je „Forbs“.
Od zemalja iz okruženja, Albanija je 42. po Ciljevima održivog razvoja, BiH 50, Severna Makedonija 51. a Crna Gora 57.
Izveštaj je objavljen pred Samit UN za budućnost u septembru i u njemu se UN pozivaju da ojačaju globalnu saradnju i finansiranje održivog razvoja.
Kao i prethodnih godina, evropske zemlje, posebno nordijske, pri vrhu su indeksa Ciljeva održivog razvoja. Prva je Finska a slede Švedska, Danska, Nemačka i Francuska.
Zemlje Briksa (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i Briksa+ (Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija, UAE) od 2015. beleže brži napredak od svetskog proseka.
Izveštaj je pokazao i da je Istočna i Južna Azija region koji je od 2015. najviše napredovao sa ispunjavanjem Ciljeva održivog razvoja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala