- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Deca sa Kosova i Metohije stigla u Srpsku

© Sputnik / Marijana KolakovićSrpska trobojka u Banjaluci
Srpska trobojka u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2024
Pratite nas
U Republiku Srpsku danas je stiglo oko 650 srpske dece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije zajedno sa prosvetnim radnicima, u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.
Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je na dočeku na mostu Bratoljub da su deca sa Kosova i Metohije stigla „na slobodnu teritoriju, u Republiku Srpsku, njihovu državu“.
Nešić je istakao da srpski narod ne može da postoji bez slobode, a da je kroz istoriju sve davao za slobodu, izvestila je Srna.
„Nažalost, srpski narod se na određenim teritorijama kao što je Kosovo i Metohija i danas bori za slobodu“, rekao je Nešić.
On je naglasio da je srpski narod jedan, jedinstven i nedeljiv.
Predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov poželeo je deci sa KiM prijatan boravak i da tokom sedam dana, koliko će boraviti u Srpskoj, dožive onu slobodu koju nemaju na Kosovu i Metohiji.
„Ovo je nešto najvrednije što nam je došlo s Kosova i Metohije. Došla su nam deca zahvaljujući njihovim roditeljima koji su imali poverenje u nas da ih sedam dana ugostimo i pružimo im ono što nemaju na Kosovu i Metohiji, a to je sloboda“, rekao je Arlov.
Deca su stigla u 14 autobusa, a u porti bratunačke crkve Uspenja Presvete Bogorodice biće priređen centralni doček uz kulturno-umetnički program, prenela je RTRS.
Nakon toga deca sa Kosova i Metohije produžiće u 15 opština i gradova u Republici Srpskoj - Banjaluku, Prijedor, Gradišku, Čelinac, Prnjavor, Brod, Šamac, Teslić, Bijeljinu, Zvornik, Vlasenicu, Istočno Novo Sarajevo i Istočnu Ilidžu, a jedna grupa ostaće u Bratuncu.
Bratunac i Zvornik prvi put učestvuju u ovom projektu.
Deca dolaze iz: Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Srbice, Kline, Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, Kosova Polja, Ugljara, Gračanice, Štrpca, Novog Brda, Kosovske Kamenice, Šilova, Vitine, Pasjana i Parteša.
Ovo je 12. put da se realizuje projekat „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, a prvi put doček se organizuje se u Bratuncu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala