- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici, grupa Centar - Sputnik Srbija

UŽIVO Cela Ukrajina pod sirenama; u toku čistka Časovog Jara

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 849. Kijev je tokom proteklog dana izgubio do 2.165 vojnika, a SAD su donele odluku da predaju Ukrajini sve sisteme „patriot“ i NASAMS koji se trenutno proizvode. Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da ako Kijev povezuje pregovore sa Moskvom sa povlačenjem ruskih trupa – to se nikada neće desiti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:58 21.06.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Sirene su se prvo oglasile u Nukolajevskoj i Kirovogradskoj oblasti nešto posle 23 sata, da bi se potom uzbuna proširila na celu ukrajinsku teritoriju.
21:27 21.06.2024
Ruska vojska likvidirala je oko 200 ukrajinskih vojnika prilikom napada na Gribovku u Odeskoj oblsti, saopštio je koordinator nikolajevskog gerilskog pokreta Sergej Lebedjev.
Pored ukrajinskih vojnika, u napadu su stradali i strani instruktori, ali njihov broj nije utvrđen, kazao je on.
19:32 21.06.2024
Ukrajinska vojska granatirala je Prvomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici i pogodila višespratnicu usled čega je troje civila povređeno, saopštile su vlasti.
„Situacija je teška, zgrada je usled oštećenja počela da se ruši. Spasilačke službe su na terenu“, rekao je šef lokalne administracije Sergej Koljagin.
16:02 21.06.2024
Ruska haubica Koalicija-SV - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2024
RUSIJA
Belousov: Ruska vojska preuzela inicijativu na čitavom frontu
14:02 21.06.2024
Nedeljni izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Grupa snaga „Sever“ odbila je 17 kontranapada jurišnih grupa i porazila četiri protivničke formacije, ukrajinska vojska izgubila je 1.980 vojnika;
Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje i u nedelju je oslobodila Zagorno u Zaporoškoj oblasti;
Ukrajinska vojska izgubila je do 4.290 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“, tenk „leopard“ i dva raketna lansera;
Ruska vojska izvela je 14 grupnih udara, uništena je infrastruktura vojnih aerodroma ukrajinske vojske, kao i punktovi za razmeštanje plaćenika;
Crnomorska flota uništila je protekle noći šest ukrajinskih bespilotnih čamaca u području Krimskog poluostrva;
Na liniji razgraničenja u roku od nedelju dana predalo se 37 ukrajinskih vojnika;
Ukrajinske snage su usled delovanja grupe „Zapad“ za nedelju izgubile su do 3.330 vojnika, dva tenka, 16 oklopnih vozila i 25 artiljerijskih oruđa;
Ruske snage PVO su presrele raketu „neptun-MD“, osam avionskih bombi „hamer“, 55 projektila „hajmars“ i 397 ukrajinskih dronova;
Grupa „Istok“ je izvela napade na ljudstvo i tehniku mehanizovane i motorizovane ukrajinske brigade i dve brigade teritorijalne odbrane;
Jedinice „Dnjepar“ su nanele poraz formacijama pešadijske i brdsko-jurišne brigade, kao i brigadama teritorijalne odbrane;
Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile su 31 kontranapad protivnika;
Ukrajinske snage su u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ izgubile do 610 vojnika, a u zoni odgovornosti grupe „Centar“ do 2.530 vojnika.
13:50 21.06.2024
Ruska vojska čisti Časov Jar
Ruske Oružane snage čiste oslobođene četvrti Časovog Jara, saopštio je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.
„U toku je izuzetno snažna aktivnost Vazdušno-kosmičkih snaga“, dodao je on.
Kimakovski je istakao da se ruske snage učvršćuju na ranije zauzetim položajima na donjeckom pravcu.
„Zaista ostvarujemo veoma dobre uspehe“, zaključio je on.
13:44 21.06.2024
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na čitavoj teritoriji Ukrajine
13:24 21.06.2024
Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o tome da Zapad pogoršava situaciju i potrebi Rusije da „ide do kraja“, imao u vidu dostizanje ciljeva specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
11:50 21.06.2024
Situacija sa kolerom u Rusiji stabilna
Situacija sa kolerom u Rusiji je stabilna, zemlja je spremna da identifikuje bolest i reaguje, saopštila je pres-služba ruske Federalne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).
„U vezi sa medijskim izveštajima o registrovanom izbijanju kolere u Hersonskoj oblasti, Rospotrebnadzor izveštava o stabilnoj situaciji u zemlji i spremnosti za reagovanje“, navodi pres-služba.
U saopštenju se navodi da je Rospotrebnadzor je u martu i aprilu preduzeo sve neophodne mere da spreči rizik od širenja kolere u Ruskoj Federaciji u skladu sa sanitarnim pravilima.
Upućen je hitan zahtev evropskom birou Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da potvrdi informacije o izbijanju kolere u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Ukrajine. Resor je pojačao kontrolu nad sanitarno-epidemiološkom situacijom na pograničnim teritorijama Rusije, dodaje pres-služba.
11:09 21.06.2024
Ukrajinska vojska u teškoj situaciji u Časovom Jaru
Situacija za Oružane snage Ukrajine u gradu Časov Jar u Donbasu je izuzetno teška, saopštila je 24. mehanizovana brigada ukrajinske vojske.
„Obaveštavamo da su jedinice 24. zasebne mehanizovane brigade prebačene da jačaju odbranu u rejonu Časovog Jara. Situacija u gradu i oko njega je izuzetno teška“, navodi se saopštenju na društvenim mrežama.
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je krajem maja saopštio o teškoj situaciji za ukrajinsku vojsku na frontu. Prema njegovim rečima, goruće tačke su Ivanovsko i Časov Jar.
09:19 21.06.2024
U Hersonu u ukrajinskoj vojsci izbila kolera
U Hersonu je među ukrajinskim vojnim i civilnim stanovništvom izbila kolera, najmanje 12 osoba je priminulo, saopšteno je Sputnjiku u proruskom gerilskom pokretu grada Hersona.
Prema postojećim informacijama, ukrajinske vlasti koje je Kijev postavio pokušavaju da sakriju informacije o bolesti.
„U Hersonu je izbila kolera. U bolnicama je već oko 100 ljudi, a najmanje 12 osoba je preminulo. Pretežno su u pitanju vojnici, ali se već beleže slučajevi zaraze među civilima. Okupacione vlasti se veoma plaše panike, pa tu činjenicu prikrivaju tako što identifikovane slučajeve bolesti proglašavaju trbušnim tifusom“, rekao je pripadnik Hersonskog otpora.
Kako je prošle nedelje izvestii gerilski pokret, prema preliminarnim podacima, voda je postala izvor širenja bolesti.
07:18 21.06.2024
07:15 21.06.2024
Sprečena rotacija ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti
Ruska grupa trupa „Istok“ poboljšala je položaj na frontu i sprečila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da ojačaju isturene položaje i izvrše rotaciju u uporištima u području Vladimirovke, Makarovke, Marfopolja i Čarivnog u Zaporoškoj oblasti. U toku proteklog dana likvidirano je do 140 protivničkih vojnika, a uništena je i tehnika.
07:09 21.06.2024
Lovci-bombarderi Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveli su napade kliznim bombama, gađajući kamufliranu tehniku i ljudstvo ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe „Centar“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Zadatak je uspešno izvršen.
07:03 21.06.2024
Tokio uveo sankcije protiv 52 fizička i pravna lica iz Rusije
Tokio uvodi sankcije protiv 41 kompanije i 11 fizičkih lica iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Japana.
Na listi su, između ostalog, službenici ruske Centralne izborne komisije, kao i šef korporacije „Taktičko raketno naoružanje“, direktor „Uralvagonzavoda“, avijacioni kompleks „Iljušin“, kompanije „Tupoljev“, „Oboronlogistika“, „NPP Topaz“.
Japan je uveo ograničenja i protiv 11 kompanija i organizacija iz Kine, Indije, UAE, Uzbekistana i Kazahstana zbog zaobilaženja sankcija protiv Rusije, rekao je generalni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši, ne navodeći detalje.
06:57 21.06.2024
Za noć uništeno 114 ukrajinskih dronova
Ruske snage PVO tokom protekle noći oborile su 70 dronova iznad Krima i Crnog mora, 43 iznad Krasnodarskog kraja i jedan iznad Volgogradske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U Krasnodaru je usled pada delova drona poginula jedna osoba.
Pored toga, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad uz primenu bespilotnih čamaca i dronova na objekte na teritoriji Rusije.
„U severozapadnom delu Crnog mora snage pomorske avijacije Crnomorske flote uništile su šest bespilotnih ukrajinskih plovila“, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala