- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Dalekovod - Sputnik Srbija

Normalizovano napajanje strujom u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji

Pratite nas
Napajanje električnom energijom je posle višesatnog prekida normalizovano u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji. U Srbiji snabdevanje električnom energijom je stabilno.
Tačan uzrok višečasovnog prekida snabdevanja električnom energijom još nije poznat, ali se sumnja na prekomerno opterećenje ključnih 400 kilovata interkonektivnih vodova, što je za posledicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:59 21.06.2024
Svi gradovi u Crnoj Gori dobili struju, uzrok havarije još nepoznat
Svi gradovi u Crnoj Gori dobili su napajanje električnom energijom, saopštio je danas direktor nacionalnog dispečerskog centra Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ranko Redžić i dodao da još nije poznato šta je uzrokovalo problem u elektrosnabdevanju, ne samo u zoj zemlji, već i u regionu.
"Još nemamo informaciju šta je uzrok ovog događaja. Problem je regionalni i međunarodni, i ispitivaće ga evropsko udruženje operatora kojim rukovodi Evropska komisija. Oni će sigurno formirati telo koje će do detalja ispitati uzroke", kazao je Redžić na konferenciji za novinare, prenosi RTCG.
17:14 21.06.2024
Elektroprivreda BiH: Trenutno snabdevamo 50 odsto kupaca
Elektroprivreda BiH saopštila je danas da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 odsto kupaca.
Portparolka kompanije Midheta Kurspahić rekla je za Radio Sarajevo da su Hidroelektrane vraćene na mrežu, da se termoelektrane vraćaju postepeno.
"Postepeno ide, Tuzlanski kanton celi je snabdeven, Kanton Sarajevo postepeno", rekla je ona.
17:00 21.06.2024
Banjaluka: Ne zna se koja je država odgovorna za raspad prenosne mreže
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas, povodom nestanka električne energije u celoj BiH, da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država, kao i njen operator sistema prenosne mreže, odgovorna za raspad prenosne mreže.
"Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi sa prenosnom mrežom u širem regionu", izjavio je Đokić, prenosi Srna.
Kada je reč o BiH, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske će uticati da proizvodna preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske u situacijama kada dođe do ovakvog prekida daju svoj puni doprinos stabilizaciji prenosne mreže, saopšteno je iz Ministarstva.
16:50 21.06.2024
Dodik: U izgradnju visokonaponske i niskonaponske mreže u BiH godinama nije uložena ni jedna KM
Današnji nestanak struje usled raspada elektroenergetskog sistema u cijelom regionu svedoči koliko je taj sistem osetljiv i ranjiv i koliko zahteva konstantna ulaganja - rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik.
Dodik je na Iksu naveo da potrošnja struje iz godine u godinu raste i zahteva novu prenosnu mrežu i modernizaciju postojeće.
„I dok zemlje regiona ulažu ogroman novac u izgradnju visokonaponske i niskonaponske mreže, u BiH godinama nije uložena ni jedna KM. Stotine miliona leže zarobljene na računu. Ne postoji volja da se taj novac raspodeli i investira. Po cenu da građani ostanu u mraku, da se kuvaju na plus 40, da se zimi smrzavaju na -20, godinama se blokira raspodela sredstava. I onda neko kaže da se bori za građane!“, poručio je Dodik.
15:41 21.06.2024
Stabilizuje se situacija u Republici Srpskoj
Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da se na svakih deset minuta stabilizuje sistem u svim opštinama u Republici Srpskoj, prenosi RTRS.
Petrović je poručio da je snabdevanje električnom energijom stabilizovano i u Banjaluci i Trebinju.
"Za par sati će biti kompletno uredno snabdijevanje u Republici Srpskoj. U isto vrijeme se stabilizuju i ostali regioni iz Federacije BiH, Crne Gore i Hrvatske", rekao je Petrović.
15:31 21.06.2024
Albanija: Kvar je počeo sa interkonektivnog voda sa Grčkom
Struja u velikom delu Albanije nestala je zbog kvara na interkonektivnom vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura.
Operater prenosnog sistema (OST) naveo je da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda, prenosi Albanijan post.
Nakon prekida, struja se vratila u Tiranu i druge gradove zemlje u kojima je bilo problema.
15:27 21.06.2024
Napajanje u Srbiji stabilno, u našem energetskom sistemu nije bilo problema
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas povodom kolapsa energetskog sistema u regionu da su građani u Srbiji bezbedni, da je napajanje u našoj zemlji stabilno, da su dalekovodi u "stabilnom radu" i da u srpskom energetskom sistemu nije bilo problema.
"Pratimo situaciju iz minuta u minut, na oprezu smo. Ne znamo šta su uzroci ovog incidenta koji je ceo region pogodio. Ono što je bitno za nas je da mi budemo na oprezu, da budemo pod alarmom. Sva energetska preduzeća su pod alarmom, u koordinaciji su - da pratimo naš sistemi i da pomognemo regionu koliko možemo i ukoliko možemo. I da pre svega obezbedimo našim građanima stabilno napajanje. To je naš cilj, pratićemo situaciju", izjavila je ministarka za Tanjug.
Dodala je da će ministarstvo više informacija o stanju u regionu imati za nekoliko sati, kao i da se čula i sa ministrom Republike Srpske, koji joj je rekao da je u Republici Srpskoj napajanje prekinuto.
"Ponudila sam pomoć sa naše strane, u kontaktu smo bili i sa Elektroprivredom Crne Gore. Informacije su da se podižu sistemi polako, a koliko i kojom brzinom će to ići, ostaje da vidimo", rekla je Đedović Handanović.
Navela je da je u konstantnoj komunikaciji i sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i sa premijerom Milošem Vučevićem.
"Tražimo odgovornost od svih zaposlenih u elektroenergetskom sektoru, da obezbede stabilno napajanje i da budemo odgovorni u ovom momentu koji nije jednostavan. Da se i ponašamo odgovorno, velike su vrućine, veliki je pritisak na energetski sistem i da budemo svi toga svesni", zaključila je ministarka.
15:14 21.06.2024
Struja se postepeno vraća u Dalmaciju
Električna energija bez koje je ranije danas ostala cela Dalmacija počela je postepeno da se vraća, prenose hrvatski mediji.
Najkasnije do 15.30 sati cela teritorija Dalmacije trebalo bi da dobije električnu energiju, javila je Hina.
Za sada su u elektromrežu uključeni delovi Splita, kao i drugih gradova i mesta.
Osim nestanka struje sada se, međutim, pojavio i problem nestanka interneta.
14:49 21.06.2024
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2024
SRBIJA
Oglasio se Vučić: Srbija mora da ima struju sve vreme
14:49 21.06.2024
HEP: Popravka energetskog sistema će potrajati, u pitanju je ogroman kvar
Radovi na popravci energetskog sistema će potrajati jer je u pitanju ogroman kvar, saopšteno je danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).
Cela Dalmacija, delovi Crne Gore i Bosne i Hercegovine više od sat vremena nisu imali struju - u Splitu se vratila struja, ali dobar deo Dalmacije i dalje ima probleme, prenosi Dalmacija danas.
„Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakučac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sećam se zadnjih 20-ak godina da je na tako širokom području bio tako veliki kvar“, rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju.
Dalmacija danas nezvanično saznaje da se u ovoj fazi uvozi struja iz Grčke, kao i da su radovi na auto-putu u Crnoj Gori izazvali prekid ispostave električne energije.
14:34 21.06.2024
U Srbiji je situacija stabilna: Oglasila se ministarka energetike o nestanku struje u regionu
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović oglasila se na društvenim mrežama povodom nestanka struje u regionu, naglasivši da je situacija sa električnom energijom u Srbiji stabilna.
„Situacija sa električnom energijom u Srbiji je stabilna! Građani nemaju razloga za brigu. Sva energetska preduzeća zajedno rade i pratimo situaciju iz minuta u minut. Trudimo se da pomognemo i kolegama iz regiona. Razgovarala sam sa Petrom Đokićem, ministrom energetike RS i stavila mu na raspolaganje svu potrebnu pomoć srpskog energetskog sistema“, napisala je ministarka.
14:31 21.06.2024
EPBiH i Vlada FBiH: Struja se postepeno vraća, uključeni blokovi u Tuzli i Kaknju
Elektroprivreda u BiH zajedno sa Nezavisnim operaterom sistema (NOS) i Elektroprenosom (EP) radi na osposobljavanju mreže kako bi što pre vratili proizvodnju u funkciju, prenosi Dnevni avaz.
Cela BiH, ali i pojedini delovi susednih država ostali su u mraku zbog kvara na čijem se utvrđivanju radi, a kako saznaje „Avaz“, došlo je do raspada kompletnog elektroenergetskog sistema.
Prema informacijama iz Vlade FBiH i EPBIH, raspad sistema je nastao na 400kV vodu u Crnoj Gori.
„Za sada nemamo nikakvih kvarova na proizvodnim objektima. Pokušavmo da uspostavimo vezu sa Hrvatskom, ali naponi su preveliki pa ide teško“, kažu u EPBiH.
Iz Vlade FBiH tvrde da se struja vraća postepeno jer su uključeni Blokovi termoelektrana u Tuzli i Kaknju i HE u Jablanici.
Bez struje su ostali i Crna Gora i Dalmacija, Albanija, ali i delovi Grčke.
Milioni ljudi su ostali bez električne energije u dana kada je temperatura veća od 40 stepeni.
14:23 21.06.2024
Ministar energetike Crne Gore: Sistem pao zbog opterećenja, kvar se otklanja
Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović izjavio je da je nestanak struje u Hrvatskoj, BiH, Albaniji i Crnoj Gori, problem regionalne prirode.
Mujović je dodao da se radi na tome da se situacija normalizuje i da su operatori prenosnog sistema maksimalno fokusirani, mada se u ovom momentu još ne zna gde je kvar, prenosi RTCG.
"Naglo je porasla potrošnja zbog visoke temperature", naveo je on i dodao da se u situaciji visokih temperatura dešava da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne.
14:23 21.06.2024
Eksplozija na 400 kilovati dalekovoda CGES-a, prema informacijama Pobjede, uzrok je nestanka struje na skoro čitavoj teritoriji Crne Gore.
14:21 21.06.2024
Snabdevanje strujom vraća se u funkciju u Republici Srpskoj
Nakon raspada regionalnog elektro-energetskog sistema, snabdevanje električnom energijom vraća se u funkciju širom Republike Srpske.
Struja je došla u Laktaše i više banjalučkih naselja, a uskoro će i u ostala mesta.
Rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je struja puštena na 110 kilovoltnoj mreži, a radi se i na obezbeđivanju snabdevanja za veće potrošače.
14:20 21.06.2024
Haos u saobraćaju u Hrvatskoj
Prema navodima medija, na ulicama u Hrvatskoj vlada totalni haos, sve je blokirano, a semafori ne rade. To predstavlja veliki problem za građane te zemlje jer je u nekim delovima zabeleženo preko 40 stepeni Celzijusa.
Prema najavama utarnjeg lista, očekuje se obraćanje ministra privrede Anta Šušnjara.
Takođe, o nestanku struje u Hrvatskoj se oglasio HEP.
Prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prenosnog sistemaradi analizu sa operatorima sistema susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.
Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati snabdevanje električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sastava izveštava da na mreži nema oštećenja.
14:08 21.06.2024
Havarija u regionu ne utiče na snabdevanje strujom u Srbiji
„U Srbiji je situacija stabilna. Havarija u regionu ne utiče na nas. Snabdevanje električnom energijom je stabilno i bez ikakvih problema“.
Ovo je nakon kolapsa energetskog sistema u regionu rečeno u EPS za „Novosti“.
Saobraćajni kolaps u Sarajevu zbog nestanka struje
Struja je u Sarajevu nestala oko 12.30 sati zbog čega ne rade ni semafori, što je izazvalo potpuni kolaps na saobraćajnicama u Sarajevu, prenosi Klix.ba.
Na raskrsnicama i svim putnim pravcima formirane su ogromne kolone automobila a kako navodi taj portal, prema prvim informacijama, reč je o preopterećenju mreže.
Javni prevoz u Sarajevu je u potpunosti van funkcije i za sada nije poznato kada će doći do normalizacije u napajanju električnom energijom.
14:08 21.06.2024
Regionalni raspad elektro-energetskog sistema
Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za RTRS da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.
„Desio se regionalni raspad elektro-energetskog sistema koji je obuhvatio BiH, celu Dalmaciju, delove Hrvatske do Ogulina i celu Crnu Goru i nezavisni operateri u ovim zemljama rade na podizanju kapaciteta kako bi se sistem stabilizovao. Očekivati je da se vrlo brzo po tehničkim instrukcijama sistem stabilizuje“, rekao je Petrović.
Na pitanje šta je razlog iznenadnog nestanka električne energije, Petrović je rekao da to mogu znati samo nezavisni operateri sistema ovih zemalja, ali da je u pitanju prenosna mreža, visoki napon.
Prema navodima portala RTCG, od gradova u Crnoj Gori struju imaju samo Pljevlja i Žabljak, dok je deo Podgorice u međuvremenu dobio struju.
Većina gradova u Albaniji takođe je ostala bez struje, a prema prvim informacijama uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.
Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar, piše Albanijan post.
Portal navodi i da se ne zna kada će kvar biti otklonjen i podseća da se predviđa da će danas biti najtopliji dan u junu, sa temperaturama do 41 stepen.
14:07 21.06.2024
Kako navodi RTRS, više gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ostalo je bez električne energije. Struje nema u Banjaluci, Prnjavoru, Derventi, Sarajevu, Goraždu, Brčkom, Tuzli, Bijeljini, Mostaru, Zenici, Jajcu...
14:07 21.06.2024
Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema je saopšteno da je zbog ispada na mreži bez napajanja električnom energijom ostalo skoro celo područje Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala