- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj poručuje Vašingtonu: Dijalog o bezbednosti mora uključivati i Ukrajinu

© Sputnik / Evgeny BiyatovPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2024
Pratite nas
Moskva je spremna samo za sveobuhvatan dijalog sa Vašingtonom koji će obuhvatiti i pitanja učešća SAD u ukrajinskom sukobu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On se osvrnuo na saopštenje predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD koji je rekao da je Vašington spreman za dijalog sa Moskvom o nuklearnim rizicima.
„Očigledno, oni koji su dali te izjave nisu se potrudili da pažljivo prate prethodne izjave ruskog predsednika, a on je govorio o izgledima za dijalog, da smo spremni za dijalog sa SAD. Otvoreni smo za dijalog, ali za široki, kompleksni dijalog, koji pokriva sve dimenzije, uključujući aktuelnu, povezanu sa sukobom oko Ukrajini i neposrednu umešanost SAD u taj sukob“, naglasio je portparol Kremlja.
On je istovremeno napomenuo da je dijalog Rusije i SAD krajnje neophodan.
„Generalno, taj dijalog je krajnje neophodan jer se problemi gomilaju. Postoji veoma mnogo problema, povezanih sa globalnom bezbednosnom arhitekturom“, ocenio je Peskov.
Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu usled razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja. Prema njegovim rečima, prave se nuklearne eksplozivne naprave ultra male snage, a u stručnim krugovima na Zapadu kruže ideje da bi takvo oružje moglo da se koristi i da u tome nema ništa posebno strašno.

Zapad pokušava da obuzda Rusiju

Govoreći o reakciji Zapada na posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji i Vijetnamu, Peskov je rekao da zapadne zemlje „dočekuju na nož“ spoljnopolitičku aktivnost Rusije, jer pokušavaju da obuzdaju Moskvu.

„Svaka spoljnopolitička aktivnost Rusije, čak i ako je koncentrisana u regionima neposredno uz našu zemlju, doživljava se neprijateljski i verovatno kroz prizmu glavnog pravca zapadnih težnji obuzdavanja Rusije“, ocenio je predstavnik Kremlja.

Prema njegovim rečima, saradnja Moskve sa drugim partnerima nikada nije bila usmerena protiv trećih zemalja.
„Ona je usmerena isključivo ka prosperitetu naroda zemalja koje učestvuju u saradnji“, precizirao je portparol.
Moskvi je jasno da će Vašington nastaviti da vrši pritisak na sve svoje partnere, uključujući i na Vijetnam, dodao je Peskov.
Gađanje iz kompleksa Smerč-2  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2024
RUSIJA
Bela kuća se oglasila nakon Putinove izjave o nuklearnoj doktrini
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala