- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Japanski robot sa veštačkom inteligencijom rešava Rubikovu kocku dok trepnete - bukvalno /video/

CC0 / Unsplash/Fletcher Pride / Rubikova kocka
Rubikova kocka - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2024
Pratite nas
Japanski robot rešio je Rubikovu kocku u rekordnom vremenu, delimično zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI) koja mu pomaže da razlikuje obojene panele slagalice, a ceo proces traje kraće od treptaja ljudskog oka.
TOKUFASTbot rešava Rubikovu kocku za svega 0.305 sekundi, toliko brzo da izgleda kao da je sve urađeno u jednom potezu. Zapravo, razvijena veštačka inteligencija mu pomaže da brzo pomera obojene površine slagalice u neprimetnom nizu, piše portal Lajv sajens.
Svetskog rekordera "TOKUI Fast Accurate Synchronized Motion Testing Robot" (TOKUFASTbot) proizvela je japanska kompanija „Micubiši elektrik“ radi unapređenja fabričke opreme za automatizaciju u proizvodnji elektronike.
Robot ima šest ruku povezanih sa multiosovinskim motorom i kamerom velike brzine, koji su povezani sa industrijskim kompjuterom. Sistem je sposoban da okreće svaku ruku pod uglom od 90 stepeni za samo 0,009 sekundi.
TOKUFASTbot je 21. maja rešio rotirajuću 3x3x3 „kockastu slagalicu“ za 0,305 sekundi, postavljajući novi svetski rekord. Prethodni rekord je iznosio 0,38 sekundi, a postavio ga je 2018. godine robot Masačusetskog instituta za tehnologiju. Poređenja radi, treptaj ljudskog oka traje između 0,1 i 0,4 sekunde.
Novi rekord je oko 10 puta brži od rekorda koji je postavio čovek – Maks Park je u junu 2023. složio kocku za 3,13 sekundi.
Japanski robot je 7. maja rešio Rubikovu kocku još brže – za 0,204 sekunde – napravivši oko 15 poteza. Međutim, taj pokušaj nije bio u skladu sa pravilima Ginisove knjige rekorda.
Magičnu kocku je 1974. napravio mađarski vajar i arhitekta Erne Rubik, kome je trebalo mesec dana da složi prvu kocku. Rešavanje Rubikove kocke, sa više od 43 kvintiliona mogućih kombinacija, predstavlja veliki test veštine i računarske snage. Zbog toga se robotički inženjeri nadmeću da vide koliko brzo njihove kreacije mogu da reše te slagalice.
Osim brzine mašinerije, glavno ograničenje je koliko brzo kompjuterski sistemi robota mogu da procesuiraju informacije. Međutim, TOKUFASTbot je superioran u ovoj oblasti zahvaljujući sistemu veštačke inteligencije koji mu omogućava razlikovanje boja na površinama kocki uračunavajući malene promene prouzrokovane položajem, osvetljenjem i senkama koje mogu da zbune standardni senzor.
Kao i ljudima, veštačkoj inteligenciji je najteže da razlikuje crvenu i narandžastu boju jer su njihove talasne dužine bliže nego kod bilo koje druge kombinacije boja. Ipak, veštačka inteligencija TOKUFASTbota je uspela da brzo savlada ovaj problem.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala