Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nikola Nikodijević ponovo izabran za predsednika Skupštine grada Beograda

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava grada Beograda na zgradi Skupštine grada
Zastava grada Beograda na zgradi Skupštine grada - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2024
Pratite nas
Odbornici Skupštine grada usvojili su na konstitutivnoj sednici izveštaj Verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika Skupštine grada Beograda i izabrali Nikolu Nikodijevića iz Socijalističke partije Srbije za predsednika skupštine.
Nikodijević je tu funkciju obavljao i u tri prethodna saziva beogradskog parlamenta, od aprila 2014. godine.
Za Nikodijevića je glasalo 60 od 72 odbornika koji su ukupno glasali. Izbor novog predsednika Skupštine Beograda podržala je vladajuća koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke koja ima 64 od 110 odbornika u Skupštini grada.
Predlog da Nikodijević bude izabran za predsednika Skupštine grada potpisalo je 59 odbornika vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.
Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su Igora Jovanovića za zamenika predsednika gradskog parlamenta, Biljanu Živković za sekretara Skupštine grada i Tatjanu Vučenović za njenu zamenicu, čime je završena konstitutivna sednica Skupštine grada.
Odbornici Skupštine grada prethodno su konstatovali ostavku na odborničko mesto jednog od lidera Zeleno-levog fronta Dobrice Veselinovića.

Sednica za izbor gradonačelnika sledeće nedelje

Nikodijević je najavio da će već sledeće nedelje biti sednica gradskog parlamenta na kojoj će se birati gradonačelnik Beograda i Gradsko veće, a odmah potom i sednica na kojoj će se odlučivati o budžetu grada Beograda za 2024. godinu
Nikodijević je novinarima rekao da Skupštinu grada u narednom periodu čeka buran period u kome će morati da radi ubrzanim tempom kako bi nadoknadila sve ono što je propušteno prethodnih meseci kada je bio Privremeni organ.
On je istakao da je dobro što je danas konstituisana Skupština grada, pošto je Beograd još od oktobra meseca prošle godine imao Privremeni organ i bio u nekom privremenom stanju.
„S obzirom na to da nam ne omogućava da posle 1. jula imamo privremeno finansiranje, a kako se radi o zaista velikom gradu sa velikim brojem službi, mi ne bismo mogli koristiti naše finansiranje pre 1. jula, tako da ćemo morati da ubrzamo donošenje budžeta za 2024. godinu“, rekao je Nikodijević.
On je zahvalio odbornicima što su mu omogućili da i četvrti put uzastopno bude predsednik Skupštine grada i dodao da je to logičan sled događaja i uspeha na izborima 2. juna.
„Drago mi što su građani prepoznali program koji smo im ponudili i što su podržali rezultate našeg rada u petom periodu. Ovaj rezultat nas pre svega obavezuje da budemo u službi građana u naredne četiri godine i da sprovedemo onaj program koji smo im u izbornoj kampanji obećali“, poručio je Nikodijević.
Nikodijević je pozvao sve odbornike koji su napustili sednicu da se vrate u Skupštinu.
„Mislim da je najbolje da razlike u mišljenjima sučeljimo u institucijama Grada i Skupštini Grada Beograda. Naravno da ne možemo svi da razmišljamo isto, ne možemo svi da podržavamo istu politiku, jer je tako da nismo svi iste stranke. Ali te razlike u našim mišljenjima su jedan dodatni kvalitet u radu ovog gradskog parlamenta i one nas čine boljim i čine da donosimo bolje i kvalitetnije odluke“, rekao je Nikodijević.

Kreni-Promeni napustio parlament

Odbornici pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović napustili su sednicu Skupštine grada, nakon verifikacije mandata, kako je to jutros, na konferenciji za novinare ispred zgrade Generalštaba, najavio lider tog pokreta Savo Manojlović.
On je, u izjavi novinarima u holu Skupštine grada, rekao da su to uradili zbog, kako smatraju izbornih nepravilnosti na lokalnim izborima 2. juna, posebno u Nišu, a da će odborničke nadoknade uplatiti u humanitarne svrhe.
Prema rezultatima beogradskih izbora održanih 2. juna, izborna lista „Aleksandar Vučić- Beograd sutra“ imaće 64 mandata u Skupštini grada.
Lista „Savo Manojlović- I ja sam Beograd“ osvojila je 21 odborničko mesto, koalicija „Biramo Beograd“ 14 odbornika, lista „Mi snaga naroda-Doktor Branimir Nestorović“ ima 10 mandata, a u gradsku skupštinu je ušla još i manjinska „Ruska stranka“ sa jednim predstavnikom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala