- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Živković: Nema govora o privatizaciji EPS-a, država ostaje vlasnik

© Sputnik / SputnjikElektroprivreda Srbije
Elektroprivreda Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je da nema govora o privatizaciji naše najveće energetske kompanije, te da država ostaje njen vlasnik.
Živković je istakao i da neće doći do otpuštanja radnika, kao i da ne postoji višak zaposlenih, ali da će s planom transformacije početi reforma EPS-a o kojoj se priča već 20 godina.
„U pitanju su konkretne strukturne, finansijske i operativne promene koje treba da unaprede našu kompaniju. Cilj je da budemo garant energetske stabilnosti, tržišno orijentisana kompanija koja konstantno unapređuje kvalitet usluga, položaj radnika i ostvaruje ciljeve zelene agende“, poručio je Živković u razgovoru za Politiku.
Prema njegovim rečima, plan transformacije sprovešće se u narednih 18 do maksimum 24 meseca.
Kako navodi, EPS ima potencijal i snagu da parira evropskim energetskim kompanijama, ali je neophodno efikasnije upravljanje projektima.
Digitalizacija je naša realnost i jedan od prioriteta je unapređenje digitalizacije procesa usluga. Takođe, potrebno je i bolje upravljanje ljudskim resursima i tome će biti posvećena dodatna pažnja“, rekao je Živković.
On dodaje da je u toku sezona remonta termoblokova, ali da je proizvodnja uglja i električne energije stabilna.
„Deponije uglja su popunjene sa više od 1,65 miliona tona uglja, akumulacije su na nivou 532 gigavat sata (GWh). Proizvodnja uglja je na većem nivou nego prošle godine, kao i proizvodnja otkrivke“, rekao je Živković.
Prema njegovim rečima, kompanija uvozi struju jer je to njena politika profitabilnosti, tržišnog poslovanja i aktivnog učešća na tržištu električne energije.
„U sunčanim danima cena na berzi je išla od minus 10, pa do pet i 10 evra po megavat satu (MWh), tada čuvamo sopstveni resurs i dolazimo do povoljnije električne energije koju kasnije možemo plasirati u nekim drugim trenucima kada je značajno skuplja. Uveče bude i 200 evra po MWh“, rekao je Živković.
Ističe da je EPS, od početka godine, na osnovu razlike prodaja-kupovina na slobodnom tržištu ostvario profit od 38,3 miliona evra.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala