- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zajednička izjava: Rusija i Vijetnam neće ulaziti u saveze sa trećim stranama

© Sputnik / Kristina Kormilitsyna / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF Vladimir Putin na rossiйsko-vьetnamskih peregovorah v Prezidentskom dvorce v Hanoe
Prezident RF Vladimir Putin na rossiйsko-vьetnamskih peregovorah v Prezidentskom dvorce v Hanoe - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Rusija i Vijetnam potvrđuju svoju usredsređenost na promovisanje formiranja pravednijeg multipolarnog svetskog poretka, navodi se u zajedničkoj izjavi dveju zemalja o daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva u kontekstu 30. godišnjice primene rusko-vijetnamskog Sporazuma o osnovama prijateljskih odnosa.
U zajedničkoj izjavi se dodaje da Rusija i Vijetnam imaju za cilj stvaranje novih mehanizama saradnje za brzo rešavanje bilateralnih pitanja.
Strane će nastaviti da razvijaju intenzivan i sadržajan politički dijalog na najvišem nivou i zalagaće se za efektivnu realizaciju sporazuma postignutih između šefova država, navodi se u izjavi.
U izjavi se ističe i da bilateralne veze ne podležu geopolitičkoj konjukturi i imaju za cilj jačanje mira, stabilnosti i bezbednosti.
Strane zauzimaju slične ili podudarne stavove o mnogim međunarodnim i regionalnim pitanjima.
Strane se zalažu za dosledan razvoj saradnje u industriji nafte i gasa, energetici, industriji, kao i u oblasti digitalnih tehnologija.
Saradnja u oblasti odbrane i bezbednosti zauzima posebno mesto u sistemu rusko-vijetnamskih odnosa i nije usmerena protiv trećih zemalja. Zemlje su se dogovorile da ne stupaju u saveze i ne sklapaju sporazume sa trećim zemljama u cilju izvođenja dejstava koje štete nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, kao i međusobnim interesima.
Naglašena je potreba povećanja ruskih investicija u Vijetnamu i vijetnamskih ulaganja u Rusiju, uključujući i u oblasti mineralnih sirovina.
Odlučeno je da se ubrza realizacija projekta izgradnje Centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu.
Svemir treba koristiti samo u miroljubive svrhe, a zemlje treba da se dogovore što je pre moguće da tamo ne postavljaju oružje, ističe se u izjavi.
Rusija i Vijetnam će osiguravati pomorsku bezbednost, slobodu plovidbe i vazdušne navigacije, nesmetanu trgovinu, zalagati se za uzdržanost u odnosima, neupotrebu sile ili pretnju silom, rešavanje sporova mirnim sredstvima u skladu sa opštepriznatim principima i normama međunarodnog prava, uključujući one sadržane u Povelji UN, Konvenciji UN o pravu mora iz 1982. godine, kao i u skladu sa standardima i preporučenom praksom Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, instrumentima i konvencijama Međunarodne pomorske organizacije.
Rusija i Vijetnam će doprineti povećanju saradnje između Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
Dve zemlje su se dogovorile da prodube saradnju u oblasti međunarodne informacione bezbednosti kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet od napada korišćenjem informacionih tehnologija.
Rusija i Vijetnam će nastaviti da razvijaju saradnju u borbi protiv međunarodnog terorizma i njegovog finansiranja, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.
Predsednici Rusije i Vijetnama, Vladimir Putin i To Lam  - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
RUSIJA
Putin završio azijsku turneju: Po čemu će ostati upamćena poseta ruskog lidera Vijetnamu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala