Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Paunović: PS PSJIE odbacila izveštaje sa odbora kojima je predsedavala Priština

© Sputnik / StringerZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Potpredsednik Skupštine Srbije Snežana Paunović rekla je danas da je Parlamentarna skupština Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE) odbacila šest rezolucija i izveštaja sa generalnih odbora kojim je predsedavala Priština i da je pored Beograda protiv usvajanja bila i delegacija Atine.
"Bili smo pre svega protiv jer Priština nije ispoštovala član devet Poslovnika o radu u kome jasno piše da su oni prisutni u statusno-neutralnom formatu. Oni su dokumenta izradili sa grbom tzv. države Kosovo i to je zaista za nas neprihvatljivo, kao i za kolegu iz Grčke. Kolega iz Rumunije je ostao uzdržan kada govorimo o izveštajima i rezolucijama", rekla je za Tanjug Paunović nakon 11. plenarne sednice PS PSJIE.
Ona je dodala da je na današnjoj sednici usvojena i Završna deklaracija, ali bez amandmana koje je Priština ranije predložila i protiv kojih su se izjasnile delegacije Atine, Ljubljane, Bukurešta i Beograda.

"Pokazalo se i danas, na ovom plenarnom zasedanju, PS PSJIE da Priština ima jednu destruktivno nameru i u ovom formatu", rekla je Paunović.

Paunović je izrazila zadovoljstvo jer su delegacije tokom današnje sednice pokazale da razumeju koliko je važno da se unapredi ekonomska saradnja između članica i da shvataju koliko je dragoceno pričati o razvojnim infrastrukturnim projektima.
"O tome smo razgovarali kao ozbiljni ljudi sa pozicije ozbiljnih država koje imaju tradiciju i nismo dozvolili danas da nam vreme troše kvazi predstavnici tzv. Kosova, te kvazi države i veštačke tvorevine. Tako da su moje impresije sa sednice pozitivne uprkos tome što su ovo bila dva teška dana, jer su teme koje su nametali bile bolne, bazirane na neistinama", rekla je Paunović.
Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.
Severna Makedoniji predsedava PSuJIE do 30. juna, nakon čega će predsedavanje preuzeti Albanija.
Parlamentarna skupština PSuJIE uspostavljena je 10. maja 2014. godine i predstavlja institucionalizaciju dugogodišnje parlamentarne saradnje zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala