Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Određen policijski pritvor Srbinu iz Zvečana uhapšenom na Bistričkom mostu

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije kod opštine Zvečan
Pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije kod opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Srbinu L.D. koji je sinoć uhapšen na Bistričkom mostu zbog sumnji da je učestvovao u incidentima ispred opštinske zgrade u Zvečanu u maju prošle godine određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, izjavio je njegov advokat Ljubomir Pantović.
On je za Tanjug rekao da se njegov klijent sada tereti za navodno počinjena četiri dela.
„To su ona krivična dela za koja su terećeni svi oni učesnici nereda ispred opštine Zvečan. Te optužbe su kasnije anulirane i svele su se na jednu - 'učestvovanje u grupi koja vrši krivično delo ili huliganizam'. Verovatno će i moj klijent biti optužen za isto krivično delo“, rekao je Pantović.
Pantović je naglasio da se nada da će na osnovu „težine dela“ tužilaštvo doneti odluku da njegov klijent bude pušten na slobodu, možda već i danas.
„Radnje koje se njemu stavljaju na teret nisu teške i postoji verovatnoća da već danas ili sutra bude pušten na slobodu. Videćemo koju će odluku da donese tužilaštvo“, dodao je Pantović.

Kancelarija za KiM: Pokušaj Kurtija da izazove novu krizu

Kancelarija za Kosovu i Metohiju ocenila je da je hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano je isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i Metohije i izazove novu krizu.
Tome u prilog govori činjenica da je Lazar D. kao radnik carine na administrativnom prelazu Jarinje, više od godinu dana svakodnevno prolazio ovim putem i normalno se kretao severom KiM i priveden je sada kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Kako se dodaje, jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobegne od svojih obaveza u dijalogu.
„Kako to da niko nije odgovarao za mučko ranjavanje Dragiše Galjka ispred opštine Zvečan koga su Rosu policajci sa dva metka pogodili u leđa i dan danas se od tih povreda oporavlja, a hapsi se Srbin iz Zvečana zbog toga što je zajedno sa svojim sugrađanima bio ispred svoje opštine protestujući zbog okupacije?“, pitaju iz Kancelarije.
Jasno je da su garancije koje su decembra 2022. godine dali SAD i EU da Srbi neće biti hapšeni iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja, već duže vreme samo prazno slovo na papiru i da Kurti ima odrešene ruke da sprovodi teror nad srpskim narodom i Srbima zbog protesta na teret stavlja najteža krivična dela poput rušenja takozvanog „ustavnog poretka“.
U saopštenju se takođe postavlja pitanje da li će umesto sankcija za nove jednostrane i eskalatorne poteze i novo hapšenje Srba, Kurti, pored progona, ukidanja dinara, blokade srpske robe i drugih nepočinstava, biti nagrađen u Briselu ukidanjem ionako blagih mera.
Umesto što zapadni predstavnici međunarodne zajednice previše gledaju kroz prste Kurtiju, krajnje je vreme da se zaustavi antisrpska politika Prištine koja stvara nepodnošljive uslove života za srpski narod na KiM, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista: Nastavlja se teror nad Srbima, svi uhapšeni da se puste na slobodu

Srpska lista saopštila je da poslednje hapšenje Srbina nastavak vršenja terora nad srpskim narodom na KiM i zatražila da se Lazar D. i svi ostali nevino uhapšeni Srbi puste na slobodu, i sa slobode brane od lažnih optužbi a ne da čame u prištinskim kazamatima širom Kosova i Metohije.
Kako se navodi dok neke članice Evropske unije vrše pritisak da se premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju ukinu sankcije, on svakoga dana nastavlja da vrši teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, pa je tako juče u popodnevnim časovima bez ikakvog razloga uhapšen Srbin Lazar. D iz Zvečana, carinik na prelazu Rudnica, u okolini poznat kao častan čovek koji je bio spreman da pomogne svima bez obzira na nacionalnost a ne kao neko ko treba da bude hapšen i maltretiran.
„Ovo hapšenje Kurtijev režim dovodi u vezu sa protestom građana zbog nasilnog ulaska nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika u zgradu opštine Zvečan ali u isto vreme niko od onih koji je tog dana bez upozorenja i zakonskog osnova pucao da ubije Dragišu Galjka nije priveden, kao što nije niko osuđen za pokušaje ubistva Srba na Bistričkom mostu ili sprske dece iz Gotovuše na Badnji dan“, navodi se u saopštenju.
Istovremeno, Srpska lista se zapitala, čime je to Kurti zaslužio ukidanje sankcija, ako se hapse nevini Srbi, proteruju čitave srpske porodice, ukida platni promet, zabranjuje dopremanje hrane i lekova, zatvaraju srpske banke i institucije.
„Ili je možda sve to uradio uz podršku onih istih koji bi da mu ukinu sankcije i time izbrišu odgovornost za nedela nad Srbima“, navela je Srpska lista.
Pretres specijalaca tzv. kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
SRBIJA
Na Kosovu priveden Srbin zbog prošlogodišnjih događaja ispred Opštine Zvečan
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala