- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kanada – stub „zapadnih vrednosti“: Zaharova o munjevitom usvajanju nacrta zakona o stranim agentima

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2024
Pratite nas
Kanadi je trebalo svega mesec i po dana da usvoji strožu verziju američkog zakona o stranim agentima, što je neviđena brzina za tako važnu izmenu pravnog režima, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u svetlu diskusija u Gruziji oko kontroverznog zakona.

„Zanima me kako će se sada osećati onaj deo gruzijskog društva koji je bio spreman da učini sve da ukine zakon o stranim agentima, motivišući svoje postupke lojalnošću 'zapadnim vrednostima'“, prokomentarisala je ona na svom Telegramu.

Diplomata je konstatovala da je Kanada uspela da donese odluku o usvajanju zakona u parlamentu u vrlo kratkom periodu – od maja do juna. S tim u vezi, iznela je detaljnu hronologiju glasanja za nacrt zakona u oba doma kanadskog parlamenta i sumirala rezultate.
„Cela procedura trajala je mesec i po dana – neviđena brzina za tako važnu izmenu pravnog režima. Nacrt zakona sadrži sledeće predloge: stvaranje registra stranih agenata, ograničavanje broja zaposlenih u ambasadi, stvaranje kancelarije komesara za kontrolu stranog uticaja. To je Kanada. Zapadnije (ili gore) od toga ne može biti. Uporište 'zapadnih vrednosti'“, ocenila je Zaharova.
Kako je podsetila, 14 grupa kanadskih disidenata napisalo je otvoreno pismo u kojem su pozvali na prekid „parlamentarne vanredne situacije i povratak normalnom radu“.
„Očigledno je da je sve ovo pokušaj da se preko parlamenta progura represivni zakon uoči predstojećih parlamentarnih izbora naredne godine (njihovi rezultati određuju sudbinu izvršne vlasti). Ali, poslanici Donjeg doma otvoreno priznaju da nisu pročitali sam dokument, već samo masovno glasaju za njega. Na taj način režim kanadskog premijera Džastina Trudoa gura kroz parlament koji pristaje na sve poboljšanu i pooštrenu verziju američkog zakona o stranim agentima, FARA“, zaključila je portparol.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala