- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U srpskoj omiljenoj destinaciji niče evropski Dubai - pametan i vredan milijarde dolara /video, foto/

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Ilustracija za smart siti
Ilustracija za smart siti - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Grčka gradi najveći i najzeleniji pametni grad u Evropi u okviru projekta vrednog astronomskih osam milijardi dolara. Očekuje se da će prva faza projekta biti završena 2026. godine.
Grad Elinikon trebalo bi da se nalazi na mestu nekadašnjeg atinskog aerodroma, na obali Egejskog mora i da ima prve grčke nebodere, vrhunske tržne centre, sportske parkove i druge luksuzne objekte. Izgradnja je prvobitno trebalo da počne 2008. godine, ali je odložena zbog globalne finansijske krize koja je grčku ekonomiju dovela na ivicu kolapsa.
Kako su za „Biznis insajder“ rekli izvođači ovih radova, oni pokušavaju da izgrade rt koji će spojiti prelepe poglede na grčku obalu sa tehnološki pametnom i ekološki prihvatljivom infrastrukturom tvrdeći da je to najveći evropski projekat regeneracije. Procenjuje se da će prva faza projekta, čija se realizacija očekuje do 2026. godine, privući milione novih turista i grčkoj ekonomiji doneti 3,3 milijarde evra.
Inače, Elinikon je jedan od nekoliko novih visokotehnoloških gradova koji se grade širom sveta, ali obično u Aziji ili na Bliskom istoku, a ne u Evropi.
Veliki priobalni park je ključni deo projekta. Tu bi se nalazio i toranj Rivijera, prvi neboder u Grčkoj i najviša zgrada, sa 180 stanova na 50 spratova.
Izvršni direktor „Lamde studija“, koji radi na Elinikonu, kaže da će grad Elinikon „staviti Grčku na mapu iz svih pravih razloga“.
Ali ne slažu se svi Atinjani. Neki stanovnici grčke prestonice strahuju da će projekat pretvoriti Atinu u „mini-dubajsku Evropu”, punu megajahti i kazina, dok se drugi žale na uništavanje istorijskih zgrada povezanih sa starim aerodromom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala