- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na putu za Vijetnam: Dve zemlje razmatraju stvaranje centra za nuklearnu tehnologiju

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
U Vijetnamu bi uz pomoć Rusije mogao da se otvori centar za nuklearnu nauku i tehnologiju, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u autorskom članku za vijetnamski list „Njan zan“ uoči posete ovoj zemlji.
„Razrađuje se inicijativa za stvaranje centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu, uz pomoć ‘Rosatoma’“, napisao je šef ruske države u članku naslovljenom „Rusija i Vijetnam: prijateljstvo koje je izdržalo test vremena“.
Putin je istakao da je „ruska državna korporacija generalno spremna da pomogne vijetnamskim partnerima u formiranju nacionalne industrije nuklearne energije, uključujući jačanje njenih ljudskih resursa“.
Takođe je dodao da kompanija „Novatek“ namerava da realizuje projekte u Vijetnamu vezane za prirodan tečni gas. „Gasprom“ proizvodi gas u Vijetnamu, a druga ruska kompanija, „Novatek“, namerava da realizuje projekte sa prirodnim tečnim gasom na teritoriji Vijetnama, istakao je ruski lider.

Rusija ceni stav Vijetnama o Ukrajini

Rusija će nastaviti da razvija bilateralne veze i saradnju sa Vijetnamom, naveo je ruski predsednik.
„Zajedno sa vijetnamskim prijateljima nastavićemo da jačamo bilateralne veze, razvijamo saradnju za dobrobit naših naroda, u interesu stabilnosti i prosperiteta u regionu i svetu generalno“, navodi Putin.
Ruski predsednik izrazio je zahvalnost Vijetnamu na uravnoteženom stavu o ukrajinskoj krizi i težnji da doprinese traženju realnih puteva za njeno mirno rešavanje.

„Sve ovo u potpunosti odgovara duhu i prirodi naših odnosa...Izuzetno cenimo to što naše zemlje imaju podudarne ili bliske stavove o aktuelnim pitanjima međunarodne agende“, ocenio je ruski predsednik.

Takođe je istakao da Rusija smatra Vijetnam istomišljenikom po pitanju formiranja nove arhitekture jednake i nedeljive evroazijske bezbednosti.
„Imamo slične ocene situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. Vijetnam smatramo istomišljenikom kada je reč o formiranju nove arhitekture jednake i nedeljive evroazijske bezbednosti na inkluzivnoj i nediskriminatornoj osnovi“, navodi se u članku.
Ruski lider je podsetio da Rusija i Vijetnam blisko sarađuju na ključnim multilateralnim platformama, pre svega u UN.

Trgovina raste, povećavaju se transakcije u nacionalnim valutama

Putin je takođe istakao da obe zemlje konstantno posvećuju ozbiljnu pažnju produbljivanju međusobne trgovine i stimulisanju investicija.
Kako je naveo, trgovina između Rusije i Vijetnama porasla je za 8 odsto u 2023. godini i nastavlja da raste. U prvom kvartalu 2024. godine porasla je za još jednu trećinu u odnosu na isti period prošle godine. Prema njegovim rečima, Rusija izvozi „hranu, mineralne sirovine, mašine i opremu“ u Vijetnam, a ova zemlja takođe uvozi odeću, voće i povrće.
Rusija i Vijetnam povećavaju transakcije u nacionalnim valutama. Prošle godine njihov udeo je bio 40 odsto, a u prvom tromesečju tekuće godine – čak 60 odsto.

„Ovo odgovara globalnom trendu postepenog napuštanja upotrebe u velikoj meri kompromitovanih valuta u međunarodnoj trgovini i investicijama“, dodao je Putin.

Rusija se nada da će vijetnamski investitori biti aktivniji na ruskom tržištu i iskoristiti sve mogućnosti koje su za to dostupne, dodao je Putin.
Takođe je saopštio i da je ruska energetska kompanija „Rusgidro“ zainteresovana za učešće u projektima rekonstrukcije i povećanja kapaciteta hidroelektrana u Vijetnamu. On je podsetio da Rusija tradicionalno daje veliki doprinos razvoju hidroenergetskog potencijala Vijetnama jer je uz učešće ruskih kompanija u Vijetnamu izgrađeno nekoliko hidroelektrana.

Pomoć SSSR u borbi protiv stranih zavojevača

Putin je podsetio da je Sovjetski Savez dao ozbiljan doprinos borbi vijetnamskog naroda protiv stranih osvajača.
„Naša zemlja je pružila značajnu pomoć u herojskoj borbi vijetnamskog naroda protiv stranih osvajača. A nakon pobede i potpunog oslobođenja vijetnamske zemlje od okupatora, sovjetski graditelji, inženjeri, lekari, pedagozi i naučnici pomagali su Vijetnamu u obnovi zemlje“, naglasio je Putin.
On je primetio da su sovjetski stručnjaci mnogo učinili za izgradnju privrednog i odbrambenog potencijala Vijetnama. Predsednik je istakao da je saradnju Moskve i Hanoja započeo „veliki sin vijetnamskog naroda i veliki prijatelj naše zemlje Ho Ši Min“ – osnivač savremenog socijalističkog Vijetnama. Ho Ši Min je „uvek čvrsto i nepokolebljivo branio suverenitet i slobodu svoje domovine“, dodao je Putin i podsetio da mu je prošle godine u Sankt Peterburgu podignut spomenik.
Vijetnam je od prve polovine 20. veka vodio nacionalno-oslobodilačku borbu – prvo protiv francuskih kolonijalista, zatim, tokom Drugog svetskog rata, protiv japanskih militarista. Šezdesetih godina prošlog veka demokratski Vijetnam, koji je izborio nezavisnost – ali samo u svom severnom delu – bio je podvrgnut agresiji SAD i proklamovanom marionetskom režimu u južnom delu zemlje. Do pobede Hanoja i ujedinjenja zemlje došlo je 1970-ih. SSSR je pružio svu moguću pomoć u obnavljanju ove zemljenakon višedecenijskih borbi za slobodu i nezavisnost.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala