- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ministarstvo finansija Srpske posle odluke Suda BiH: Insistiraćemo na prinudnoj naplati duga

© Sputnik / Marijana KolakovićVlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je Sud BiH ponovo odgodio naplatu duga od 30 miliona KM po pravosnažnoj presudi u korist Republike Srpske protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH na osnovu raspodele prihoda i pomerio rok naplate do 11. juna 2025. godine.
Iz Ministarstva finansija navode da rešenje Suda nije zvanično stiglo u ovo ministarstvo, ali je upućeno bankama kako bi bila sprečena blokada računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH i onemogućena prinudna naplata u korist budžeta Republike Srpske.
„Ministarstvo finansija Republike Srpske će i dalje insistirati na prinudnoj naplati ukoliko izvršna presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodele prihoda ne bude realizovana“, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS.
Iz Ministarstva upozoravaju da se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rešenja stvara pravna nesigurnost, a Republika Srpska trpi posledice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH.
U toku 2018. godine, provođenjem postupka izvršenja blokadom računa Uprave za indirektno oporezivanje, Republika Srpska je uspela da naplati 4,7 miliona KM, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije izvršen, jer je Sud BiH doneo rešenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja.
Iz UIO BiH rečeno je za RTRS da su dobili rešenje Suda i da ovaj problem mora biti rešen, ali tako da ne izazove enormne troškove za Upravu, što je, kažu, već bio slučaj i zbog čega je prinudno izvršenje rešenja Suda BiH i obustavljeno.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala