- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider Pridnjestrovlja podsetio kako su ruski mirovnjaci zaustavili rat 1992. godine

© Sputnik / Sergej Kuznjecov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjaci u Pridnjestrovlju
Ruski mirovnjaci u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Dolazak ruskih mirovnih snaga zaustavio je rat u Pridnjestrovlju, a dugoočekivani mir na obalama Dnjestra uspostavljen je 1992. godine, izjavio je lider nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike (PMR) Vadim Krasnoselski na Dan sećanja i žalosti povodom poginulih u gradu Benderu.
„Pokušaji da se grad Bender odseče od Pridnjestrovlja i da se građani prisile da se odreknu svog izbora da budu u sastavu Pridnjestrovske Moldavske Republike propao je. Herojski otpor branilaca Pridnjestrovlja, njihova hrabrost uništili su planove agresora, a dolazak ruskih mirotvoraca je zaustavio rat. Na obalama Dnjestra uspostavljen je dugoočekivani mir", istakao je Krasnoselski u svom govoru, a prenosi PR služba.
Lider Pridnjestrovlja je podsetio da je 19. jun tužan dan u istoriji nepriznate republike, jer su toga dana pre 32 godine moldavske oružane formacije zauzele Bender.
„Tragični događaji iz 1992. godine će zauvek ostati u našem sećanju. Nikada nećemo zaboraviti kako je neprijatelj primenjivao oružje, oklopnu tehniku i avijaciju ubijao civile i kako je donoseći jad i smrt, pljačkao i palio domove, bolnice i škole. Ti zločini ne zastarevaju", istakao je Krasnoselski.
Devetnaestog juna 1992. godine moldavske snage bezbednosti krenule su u osvajanje Bendera u cilju uspostavljanja „ustavnog poretka". Borbena dejstva na ulicama grada trajala su više od 30 dana. Prema podacima gradskih vlasti, Pridnjestrovlje je tada izgubilo 489 ljudi, uključujući 132 civila i petoro dece, 1.242 osobe su ranjene, 87 je nestalo.
Smatra se da je oko 100.000 ljudi postalo izbeglicama. U gradu je uništeno i oštećeno 1.280 stambenih objekata, uništeno je 19 obrazovnih institucija i 15 medicinskih objekata dok je oštećeno 46 preduzeća.
Pridnjestrovlje - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
SVET
Planira li Moldavija invaziju na nepriznatu republiku
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala