- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Saradnja Rusije i Severne Koreje nije usmerena protiv trećih država

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Saradnja Rusije i Severne Koreje nije usmerena protiv trećih zemalja, izjavio je nakon razgovora ruskog lidera Vladimira Putina i severnokorejskog predsednika Kim Džong Una u Pjongjangu portparol Krema Dmitrij Peskov.
Prema njegovim rečima, apsolutno su netačne tvrdnje nekih medija da Moskva i Pjongjang, navodno, stvaraju antizapadnu koaliciju.
„Poslednjih godina ogromna većina zapadnih država otvoreno saopštavaju da je njihov cilj da potisnu Rusije i, praktično, sva njihova dejstva usmerena su protiv naše zemlje“, ocenio je Peskov.
On je naglasio da Moskva, naprotiv, obnavlja odnose, naročito sa susedima, kao i da to nije usmereno ni protiv koga, već da je u korist same Rusije i interesa, konkretno, ruskog i severnokorejskog naroda.
Peskov je takođe kazao da je Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje potvrda namere dve zemlje da razvijaju saradnju u svim pravcima.
„Poseta ruskog predsednika Severnoj Koreji je impuls za stvaranje mehanizama za smanjenje uticaja sankcija Ujedinjenih nacija na bilateralne sankcije“, podvukao je portparol.
On je zaključio da postoje mehanizmi suverenizacije, koji mogu da minimiziraju negativne posledice nelegitimnih ograničenja u odnosima dve zemlje.
Prethodno, Putin je na kraju sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu poručio da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su potpisale Rusija i Severna Koreja podrazumeva pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.
Ruski lider na poziv severnokorejskog predsednika boravi u poseti toj zemlji od 18-19. juna.
Putin i Kim Džong Un u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
RUSIJA
Putinova poseta Severnoj Koreji završena; Potpisan dokument o strateškom partnerstvu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala