Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj preporučio državama članicama EU da ukinu mere Prištini

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj u izveštaju podnetom državama članicama EU preporučio je da se Prištini ukinu mere koje joj je EU uvela pre godinu dana zbog situacije na severu KiM, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
Borelj je u izveštaju ocenio da bi odluka država članica EU da ukinu mere Prištini predstavljala politički signal i doprinela uravnoteženom kontekstu u kojem se može napredovati u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.
Države članice EU raspravljaće tokom dana o izveštaju, u kojem je Borelj izrazio očekivanje da će Priština iskoristiti ovu priliku kako bi delovala na neeskalirajući način i izbegla nekoordinisane izjave.
U izveštaju, čije podnošenje ne znači ukidanje mera Prištini već služi zemljama članicama da razmatraju to pitanje, poručuje se da će EU nastaviti da pomno prati dešavanja na severu KiM, kao i akcije Beograda i Prištine koje utiču na deeskalaciju na terenu, u skladu sa izjavom od 3. juna 2023. godine, u kojoj su obe strane pozvane na deeskalaciju situacije, prestanak korišćenja retorike podela i uzdržavanje od nekoordinisanih akcija.
Evropska unija uvela je u junu prošle godine kaznene mere Prištini, nakon što je Priština ignorisala zahteve oko deeskalacije situacije u opštinama sa srpskom većinom na severu.
Tome je prethodilo to što su takozvani gradonačelnici albanske nacionalnosti, izabrani na izborima u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM, ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost, što je izazvalo protivljenje Srba na KiM.
Nakon toga EU je očekivala od Prištine da radi na deeskalaciji i da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu KiM, da tzv. gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da prevremeni izbori budu raspisani što je pre moguće u četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način, uz učešće Srba, ali i da radi na brzoj implementaciji Ohridskog sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.
Uprkos merama, Prištini je odobrena vizna liberalizacija, a postala je i pridruženi član u Parlamentarnoj skupštini NATO.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala