- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bili su neutralni, a sad su usvojili kontroverzan dogovor sa Amerikancima: Šta je Švedska prihvatila

© AP Photo / Andrii MarienkoUkrajinska vojska na švedskom borbenom vozilu 90
Ukrajinska vojska na švedskom borbenom vozilu 90 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum SAD i Švedske ne bavi raspoređivanjem nuklearnog oružja iako ministar odbrane napominje da se švedski suverenitet ne dovodi u pitanje.
Švedski parlament odobrio je kontroverzni sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim AmeričkimDržavama koji reguliše specifične uslove vojnog prisustva SAD u Švedskoj.
Švedska televizija SVT citirala je ministra odbrane Pola Jonsona koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uslove za američku podršku tokom kriza ili rata.
U decembru su Stokholm i Vašington dogovorili odbrambeni pakt koji omogućava američkim trupama da koriste 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum omogućava raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i izvođenje vežbi.
Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi raspoređivanjem nuklearnog oružja. Švedska vlada je saopštila da je stav Stokholma o zabrani prisustva nuklearnog oružja u zemlji u vreme mira dobro poznat i poštovan.
Manjinska vlada desnog centra premijera Ulfa Kristersona, koju podržavaju ekstremno desničarske Švedske demokrate, saopštila je da sporazum poštuje švedski suverenitet.
„Veoma je jasno da je Švedska suverena nacija i da ne postoji nijedna druga zemlja koja može da Švedsku natera da ima nuklearno oružje na švedskom tlu“, bio je izričit ministar odbrane, preneo je „Mond“.
Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, aplicirala je za članstvo u NATO-u zajedno sa susednom Finskom posle početka ukrajinske krize i pridružila se zapadnom savezu 7. marta.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala