- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajatović: Načinjeni prvi koraci na izgradnji gasovoda Beograd - Banjaluka

© Sputnik / Lola ĐorđevićObraćanje Dušana Bajatovića nakon dodele ordena u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu
Obraćanje Dušana Bajatovića nakon dodele ordena u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je danas da su otvaranjem radova na distributivnom gasovodu Pale-Jahorina načinjeni prvi koraci na izgradnji gasovoda Beograd -Banjaluka, dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio da je gasifikacija strateški projekat za RS i da se na nju dugo čekalo zbog opstrukcije iz Sarajeva.
Bajatović je nakon sastanka sa rukovodstvom „Sarajevo-gasa“ iz Istočnog Sarajeva rekao novinarima da je današnji susret rezultat odluka donetih na nedavno održanom Svesrpskom saboru u Beogradu, na kojem je dogovoreno da se neki projekti reaktiviraju, a neki novi pokrenu, prenela je Srna.
On je podsetio da je „Srbijagas“ vlasnik udela u „Gas prometu“ iz Pala i vlasnik „Bijeljina gasa“, navodeći da će uskoro gledati da dovrše sve što su tamo radili.
Dodao je da je „Srbijagas“ nosilac poslova projekta izgradnje gasovoda Beograd-Banjaluka koji će realizovati sa „Sarajevo-gasom“, s čijim generalnim direktorom Nedeljkom Elekom je danas bilo razgovora o tome.
„To je u stvari jedna potreba za gasom kao delom energetskog miksa u Republici Srpskoj, pa ako preovlada ekonomija, a ne politički sukobi, onda bi to trebalo da bude ponuda i za energetsku bezbednost u smislu snabdevanja gasom i za FBiH“, naglasio je Bajatović, preneo je Tanjug.

Dodik: Gasifikacija je strateški projekat za Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je početak radova na distributivnom gasovodu Pale - Jahorina deo kontinuirane borbe da se dođe do kvalitetnog snabdevanja gasom širom Republike Srpske.
Dodik je rekao da se godinama čeka ostvarenje jednog od strateških projekata za Republiku Srpsku, a to je gasifikasija, koja u Srpsku donosi potpuno ispravan energent, koji garantuje dugoročnu energetsku stabilnost i bezbednost, što je dugo opstruisalo Sarajevo.
"Gas predstavlja strateški energent za razvoj", rekao je Dodik.
Prema njegovim rečima, da je ovo urađeno pre 12 godina uz sadašnju cenu gasa, Republika Srpska je mogla privući značajan broj investitora koji bi sada gradili fabrike uz garanciju jeftinog snabdevanja gasom.
"Međutim, sudbina nam je namenila da stalno za sve moramo da patimo, da budemo uporni, izdržljivi i Svesrpski sabor je pokazao i dokazao da energija ne splašnjava", istakao je Dodik.
On je naveo da Jahorina nije slučajno izabrana za proces gasifikacije, ističući da će se gas, između ostalog koristiti za grejanje, hlađenje, kao i proizvodnju električne energije, koja će na ovom prostoru biti sve više potrebna.
"Mi smo na granici mogućnosti da se putem postojeće mreže obezbededi prenos električne energije za objekte, a sa povećanjem kapaciteta i distribucije gasa biće to svakako daleko sigurnije i bolje i u narednih nekoliko godina rešićemo to pitanje trajno na najbolji mogući ekološki načini", istakao je Dodik.
On je naveo, prenosi Srna, da se ovaj projekat radi na osnovu Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru, dodajući da će vlade Srbije i Srpske u okviru resora razraditi okvirne planove za njeno sprovođenje nakon što bude usvojena u narodnim skupštinama Srbije i Republike Srpske.
"To će dati jednu novu dimenziju, a vidimo da neki od toga prave bauk, ali bauka nema, jer ovde se radi o operativnim poslovima koje treba da uradimo", naveo je Dodik.
On je zahvalio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru "Srbijagasa" Dušanu Bajatoviću, koji, kako je rekao, pokazuju entuzijazam da se ovaj projekat završi, dodajući da će iskustva iz Srbije koja je skoro u celini gasifikovana biti korisna i za Republiku Srpsku.
Dodik je naveo da je odlučeno da se postojeći protok gasa kroz mesto Šepak podigne sa stanovišta moguće distribucije gasa, pa se samim time poveća i kapacitet potrošnje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala