- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka kampanja da se ocrni sve što je kinesko, na udaru se našla i – vakcina

© AFP 2023 / NOEL CELISKina, medicina
Kina, medicina - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Pratite nas
Pravi cilj američke informacione kampanje protiv kineske i ruske vakcine protiv kovida je da se prikriju nedostaci i štetnost zapadnjačkih vakcina. Još jedan razlog koji ne treba gubiti iz vida je to što je Kina glavni ekonomski rival Amerike i Evropske unije, te da su iz tog razloga svi udarci na nju „opravdani“.
Ovako novinar Branko Žujović gleda na najnoviju, kako kaže, u suštini hladnoratovsku kampanju blaćenja kineske i ruske vakcine protiv kovida. On podseća da su kineske „Sinofarm“ i ruske „Sputnjik Ve“ vakcine „potukle“ Zapad na dva fronta u vremenu kovid krize.

Zapadna kampanja da se ocrni sve što je kinesko

Prvi front je bio pouzdanost same vakcine, a drugi njen izvoz širom sveta. Iako se 2020. godine aktivno govorilo o tome kako su vakcine sa istoka nepouzdane i sa slabim stepenom zaštite, vremenom se pokazalo i dokazalo da je situacija zapravo suprotna i da neke od zapadnjačkih vakcina ne samo da nisu bile pouzdane, nego su vrlo štetno delovale na zdravlje ljudi. O ovome se, kaže naš sagovornik, u zapadnom medijskom diskursu malo govori, a pažnja se sa njihovih grešaka usmerava na drugu stranu i u tuđe dvorište.
Ti napori da se ocrni sve što je kinesko ili rusko neprekidno traju. Ove godine je aktuelizovano pitanje kineske automobilske industrije, a svaki treći automobili koji je proizveden u svetu, proizvodi se u Kini. Nakon što je osvojila tehnologije u izgradnji infrastrukture, pametnih telefona, računara, sve moguće mašinske opreme… nakon svega toga, Kina je uspela da potpuno preporodi svoju automobilsku industriju. Njoj automobilska industrija EU, Južne Koreje i drugih ne može više da parira. Ameriku neću ni da pominjem, mislim da su oni odavno van te igre, rekao je Žujović za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDržava apeluje da što veći broj primi neko od dostupnih cepiva kako bi se život što pre vratio u uobičajene tokove.
Država apeluje da što veći broj primi neko od dostupnih cepiva kako bi se život što pre vratio u uobičajene tokove. - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Država apeluje da što veći broj primi neko od dostupnih cepiva kako bi se život što pre vratio u uobičajene tokove.

Buka oko vakcina - ako ne možeš da ih pobediš, ogovaraj ih

Pošto Zapad nema odgovor, između ostalog, ni na dolazak kineskih elektromobila i hibrida na svoja tržišta, pribegavaju trgovinskom ratu koji preti da se ozbiljno razbukta, ocenjuje naš sagovornik.
Najnovija istraga koju je EU sprovela, kao i podizanje carina preko 30 odsto na kineske automobile govori o tome da je Zapad u ozbiljnoj panici. Ideja je da ova buka sa vakcinama dodatno doprinosi pritisku koji se stvara nad Kinom, kako bi se stvorila što veća mržnja prema Kini u svetu.
Velika razlika je u tome što se sve ovo odvija 2024. godine, u kojoj je globalno situacija umnogome promenjena. Da se sve pomenuto dešavalo pre 15 ili 20 godina, tvrdi naš sagovornik, odjek čitave antikineske informacione kampanje bio bi mnogo jači. Ni Južna Amerika, ni Afrika, ni globalni Jug generalno, više se ne obaziru na ovakvu vrstu propagandnih trikova, a nekada moćni Zapad sabijen je u svoje dvrište.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije, Kine i grada Beograda na gradilištu
Zastave Srbije, Kine i grada Beograda na gradilištu  - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2024
Zastave Srbije, Kine i grada Beograda na gradilištu
Ne želim da potcenim snagu i uticaj njihovih medija. Ukoliko ih posmatramo kao propagandna oruđa, to je i dalje vrlo moćna mašinerija. Međutim, globalna javnost je naprosto sazrela u proteklih par decenija i ne naseda olako na sve te propagandne štosove. Njih ne treba potceniti, ali je situacija u svetu drastično promenjena, zaključio je Žujović.
Peking je ove nedelje pozvao Vašington da prestane da truje javnost nakon što je Rojters skrenuo pažnju na istraživanje koje je pokazalo da je Pentagon na društvenim mrežama vodio kampanju diskreditovanja kineske vakcine protiv kovida 19. Nadamo se da će Vašington korigovati svoj mentalitet i prestati da izmišlja i širi lažne informacije usmerene protiv drugih zemalja, poručio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala