- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zimbabve spreman za članstvo u BRIKS: Grupa sposobna da se suprotstavi dominaciji Zapada

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
Pratite nas
Republika Zimbabve je spremna da se pridruži naprednoj organizaciji BRIKS, izjavila je ministar odbrane zemlje Opa Mučinguri-Kaširi, na marginama Međunarodnog međupartijskog foruma u formatu „BRIKS i članice-partneri – Svetska zajednica za multipolarni svet“, koji se održava u Vladivostoku.
„Zimbabve je spreman da se pridruži naprednoj grupaciji BRIKS-a, koja nudi alternativne povoljne uslove za slobodnu trgovinu sa drugim zemljama“, rekao je ministar, a prenosi list „Herald“.
Ona je istakla da se model BRIKS gradi na jedinstvenim uzajamnim odnosima, koji teže ciljevima nesvrstanosti, što je omogućilo ne samo da se prevaziđu ideološka ograničenja, već i doprinelo ekonomskom rastu zasnovanom na međusobnom poštovanju, zajedničkom napretku i prosperitetu.
Zimbabve, kao i mnoge druge zastupljene zemlje, uveren je da je BRIKS sposoban da se suprotstavvi dominaciji zapadnih država, da može da izazove njihove pokušaje da sami donose odluke, kao i da promoviše uravnoteženiju globalnu agendu.
Prema rečima ministra, BRIKS i zemlje partneri grade efikasan mehanizam razvoja veza među državama svetske zajednice.
Mučinguri-Kaširi je u ime Afrike zahvalila Rusiji na pomoći u oblasti odbrane i bezbednosti.
Prethodno Malezija je objavila da želi u BRIKS, kao i Turska, a ruski predsednik Vladimir Putin je pozdravio odluku Ankare.
Punopravni članovi asocijacije BRIKS su: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.
Predsedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
RUSIJA
Lavrov: Blizu 30 država želi da sarađuje sa BRIKS-om
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala