- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto Putin i Kim Džong Un stvaraju strateško partnerstvo

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Severne Koreje Vladimir Putin i Kim Džong Un.
Predsednici Rusije i Severne Koreje Vladimir Putin i Kim Džong Un. - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
Pratite nas
Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje je odgovor te dve zemlje na pretnje i akcije Sjedinjenih Država i njenih saveznika koji stvaraju „azijski NATO“, ocenjuju ruski eksperti, komentarišući planove ruskog i korejskog lidera, Vladimira Putina i Kim Džong Una, da potišu taj dogovor.
Rusija aktivno jača veze sa azijskim partnerima Severnom Korejom i Vijetnamom. Poseta Severnoj Koreji je izazvala oštru reakciju Vašingtona i Seula, koji i dalje optužuju Moskvu za vojne veze sa Pjongjangom.
Ovo je prvi Putinov odlazak u tu zemlju posle 24 godine, a poseta predstavlja korak ka čvršćim političkim, vojnim i ekonomskim vezama između dve zemlje.
Glavna svrha posete je, ocenjuju eksperti, da se dogovore o strateškoj saradnji u trenutnoj međunarodnoj situaciji, a to sugeriše da bi najviši zvaničnici mogli da razgovaraju o odgovoru na formiranje bloka Vašington-Tokio-Seul, koji svoje postojanje opravdava pretnjom Severne Koreje i „tajnom“ saradnjom Moskve i Pjongjanga.
Politika Severne Koreje obezbeđuje stabilnost u istočnoj Aziji, a ta zemlja obavlja funkciju nuklearnog obuzdavajućeg faktora u regionu, kaže ruski politikolog Dmitrij Jevstafjev.
„Videli smo mnogo zanimljivih stvari o Amerikancima u proteklih 25 godina. Videli smo intervenciju u Avganistanu, videli smo drugi rat u Persijskom zalivu... Da Severna Koreja nema nuklearni potencijal mislite li da bi Amerikanci oklevali i jednu sekundu da iz više razloga, uključujući i obuzdavanje Kine, započnu veliki rat na Korejskom poluostrvu. Ne bi čekali nijedan sekund... Jasno je da bi ceo ovaj region, a ne samo Korejsko poluostrvo, bilo bi zaliveno krvlju... Videli ste kako Amerikanci ratuju u Ukrajini do poslednjeg Ukrajinca, a da li bi se dvoumili da ratuju do poslednjeg Južnokorejca. Nikad u životu!“, uveren je Jevstafjev.
Stručnjaci napominju da je sveobuhvatno strateško partnerstvo, koje planiraju da potpišu Putin i Džong Un, formalno najviši nivo odnosa, a potpisivanje tog sporazuma označava visok nivo međusobne podrške. Glavna intriga je kažu u kojoj meri će ovaj sporazum imati vojno-političku komponentu o kojoj dosta spekuliše posebno zapadna štampa.
Zvanična Moskva je saopštila da je potreba za takvim sporazumom izazvana situacijom u svetu, ali on neće biti usmeren protiv drugih država.

Rusija i Severna Koreja „u istom rovu“

Tokom zvaničnih pregovora posebna pažnja biće posvećena razgovoru o međunarodnoj agendi. Moskva izuzetno ceni razumevanje severnokorejske vlade za uzroke i suštinu rusko-ukrajinskog sukoba i zahvalna je Severnoj Koreji što je priznala ulazak novih teritorija u sastav Rusije.
„Rusija nije samo obična zemlja, već je veoma uticajna država – prva u svetu po vojnoj moći i druga po političkom uticaju. Prema tome, akcije Rusije moraju se posmatrati ne samo sa stanovišta neposrednih ruskih ekonomskih interesa, već i uticaja koji Rusija ima na ceo svet. Severna Koreja je jedina država u svetu koja je izjavila da se u specijalnoj vojnoj operaciji i u interesima bezbednosti nalazi u istom rovu sa Rusijom. Ovo nisu čak rekli ni naši najbliži saveznici iz ODKB-a, ali Severna Koreja se nije plašila da to kaže“, kaže ruski ekspert Evgenije Kim.
Na Generalnoj skupštini UN 2022. godine, kada je većina zemalja glasala za rezoluciju kojom se osuđuje Rusija, Severna Koreja je bila jedna od pet zemalja koja je glasala protiv, podseća ekspert.
„I sa tačke gledišta toga što Severna Koreja shvata razloge zašto je Rusija pokrenula vojnu operaciju to ima svoju cenu. To je veoma ozbiljna politička podrška“, dodao je Kim.
Putin i Kim Džong-Un razgovaraće i o pitanjima ekonomije, energetike, transporta, kulture, turizma i humanitarnih veza. Trgovinska razmena je u prošloj godini povećana devet puta i dostigla je cifru od 34,4 miliona dolara, a eksperti ocenjuju da ekonomska saradnja Rusije i Severne Koreje može da bude prilični perspektivna. Dve zemlje planiraju da naprave mehanizme plaćanja koje Zapad ne kontroliše, pa će se tako odupreti nelegitimnim ograničenjima.
U tom kontekstu, prevazilaženje niza sankcija mogla bi da bude jedna od tema. Moskva se i dalje pridržava svih međunarodnih restriktivnih mera protiv Pjongjanga, pa nije isključeno da će se razgovarati i o ukidanju određenih sankcija.
Kim smatra i da bi dvojica lidera mogla da razmotre i dovođenje migrantskih radnika iz Severne Koreje u Rusiju:
„Severna Koreja je bogata rezervama minerala, što može biti korisno za razvoj našeg Dalekog istoka, i uopšte za razvoj Rusije. Osim toga, mogli bismo da privučemo prilično veliki broj građevinara iz Severne Koreje, pošto nam je potrebna radna snaga iz inostranstva. Severnokorejska radna migracija bi mogla da bude veoma korisna za nas...".
U autorskom tekstu objavljenom u severnokorejskom listu „Nodon sinmun“ Putin navodi da Rusija „visoko ceni snažnu podršku“ Severne Koreje u izvođenju vojnih operacija u Ukrajini i da će podržati korejski narod u „borbi protiv podmuklog, opasnog i agresivnog neprijatelja, u njihovoj borbi za nezavisnost“.
On je poručio i da će dve zemlje nastaviti da se „odlučno suprotstavljaju zapadnim ambicijama da ometaju uspostavljanje multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na pravdi, međusobnom poštovanju suvereniteta i interesa jednih drugih”.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
RUSIJA
Putin: Podržaćemo korejski narod u borbi protiv podmuklog, opasnog i agresivnog neprijatelja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala