- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vreli talas nad Srbijom: Slede tri dana afričkih vrućina

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / termometar
termometar - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
Pratite nas
Topli vazduh iz Afrike širi se preko Sredozemnog mora ka Balkanu. Meteorolog Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Slobodan Sovilj tvrdi da se vrh tog toplotnog talasa može očekivati od četvrtka do subote, sa temperaturama od 35 do 40 stepeni.
Slobodan Sovilj kaže da u Srbiju stiže tropski talas sa natprosečnom temperaturom za ovo doba godine.
„Veoma topao vazduh iz Afrike polako zahvata delove Italije i južne Grčke i ka tom premeštanju zahvatiće i Srbiju. Pik tog toplotnog talasa možemo očekivati od četvrtka do subote, ta tri dana će biti najtoplija u našoj zemlji, a maksimalne temperature kretaće se u većini mesta između 35 i 38 stepeni. U petak i subotu u južnoj i centralnoj Srbiji lokalno može biti i 40 stepeni“, navodi Sovilj za RTS.
Do kraja sedmice u mnogim predelima Srbije očekuju se tropske noći, pre svega u urbanim sredinama, što znači da se maksimalne temperature neće spuštati ispod 25 stepeni.
„U urbanim sredinama slede tropske noći, ako je maksimalna temperatura u Beogradu 38 stepeni to znači da ona minimalna ne pada ispod 24, 25 stepeni. Tako da tropske noći koje su najizraženije u Beogradu možemo očekivati i narednih dana, ukazuje Sovilj.
Najtoplije će, kaže, biti u centralnoj i južnoj Srbiji sa temperaturama od 38 do 40 stepeni.

Da li Srbiji prete superćelijske oluje

Na pitanje da li Srbiju posle toplog talasa očekuju vremenske nepogode, Sovilj je rekao da se prvi uslovi za lokalnu oblačnost s pojavom pljuskova i grmljavine očekuju u subotu.
„Ali će to biti retka ili izolovana pojava posle podne i uveče. U nedelju, u drugom delu dana kada temperatura bude polako pala u svim krajevima je znatno veća šansa za pojavu pljuskova i grmljavina. Tada će lokalno biti uslova i za pojavu grada i većih količina padavina za kratko vreme dok u prvom delu naredne sedmice pljuskovi će biti učestaliji na jugozapadu, jugu i istoku Srbije“, objašnjava Sovilj.
Maksimalna temperatura će se kretati u intervalu od 28 do 33 stepena.
Prema njegovim rečima, naznaka za takozvane superćelijske oluje nema.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala